Norge motarbeidet FN-formulering mot å fengsle barn

Norge var ett av flere land som arbeidet for å endre en formulering i et FN-dokument om at barn aldri skal fengsles eller interneres.

AVVISER: Statsserketæren til justisminister Anders Anundsen, Marit Berger Røsland, avviser at Norge har gått inn for å svekke barns rettsvern. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER: Statsserketæren til justisminister Anders Anundsen, Marit Berger Røsland, avviser at Norge har gått inn for å svekke barns rettsvern. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I arbeidet med en FN-erklæring om flyktninger og migranter ble det foreslått en formulering om at barn aldri skal fengsles. Denne formuleringen arbeidet Norge imot, ifølge Aftenposten. I stedet skal Norge ha foreslått en formulering om at internering eller fengsling av barn må begrenses til et minimum, og kun brukes når ingen andre alternativer er tilgjengelig.

– Dette er ikke Norge verdig, sier generalsekretær Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, når hun får spørsmål om Norges forhandlingsposisjon.

Den endelige formuleringen ble framforhandlet etter at USA også kastet seg inn i debatten. Slutterklæringen har flere forbehold enn Norges forslag.

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Justisdepartementet avviser at Norge har gått inn for å svekke det rettsvernet barn i dag har i saker om internering.

– Samtidig er det Norges holdning i folkerettslig sammenheng at vi ikke gir støtte til formuleringer som tar sikte på betydelige innsnevringer i det handlingsrommet som i dag følger av blant annet barnekonvensjonen og Den europeiske menneskerettskonvensjonen, sier hun. (NTB)