Norge motarbeidet FN-formulering mot å fengsle barn

Norge var ett av flere land som arbeidet for å endre en formulering i et FN-dokument om at barn aldri skal fengsles eller interneres.

AVVISER: Statsserketæren til justisminister Anders Anundsen, Marit Berger Røsland, avviser at Norge har gått inn for å svekke barns rettsvern. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER: Statsserketæren til justisminister Anders Anundsen, Marit Berger Røsland, avviser at Norge har gått inn for å svekke barns rettsvern. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I arbeidet med en FN-erklæring om flyktninger og migranter ble det foreslått en formulering om at barn aldri skal fengsles. Denne formuleringen arbeidet Norge imot, ifølge Aftenposten. I stedet skal Norge ha foreslått en formulering om at internering eller fengsling av barn må begrenses til et minimum, og kun brukes når ingen andre alternativer er tilgjengelig.

– Dette er ikke Norge verdig, sier generalsekretær Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, når hun får spørsmål om Norges forhandlingsposisjon.

Den endelige formuleringen ble framforhandlet etter at USA også kastet seg inn i debatten. Slutterklæringen har flere forbehold enn Norges forslag.

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Justisdepartementet avviser at Norge har gått inn for å svekke det rettsvernet barn i dag har i saker om internering.

– Samtidig er det Norges holdning i folkerettslig sammenheng at vi ikke gir støtte til formuleringer som tar sikte på betydelige innsnevringer i det handlingsrommet som i dag følger av blant annet barnekonvensjonen og Den europeiske menneskerettskonvensjonen, sier hun. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer