GLAD: Norge og Sverige nærmer seg hverandre i smittetrykk. Det er helsedirektør Bjørn Guldvog glad for. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Norge nærmer seg Sverige

Norge har registrert omkring like mange nye tilfeller som Sverige enkelte døgn denne uka. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet bekrefter at Norge og Sverige nærmer seg hverandre i smittetrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har Sverige registrert langt flere smittetilfeller og dødsfall enn Norge. Men den siste uka har landene hatt døgn med nærmest like mange nye smittetilfeller.

- Opplever du at Norge nærmer seg smittetrykket i Sverige?

- Ja, du kan si det. I en rekke gule regioner i Sverige er det omtrent samme smittetrykk som i Norge. At smittesituasjonen i Norge og Sverige blir mer lik, gjør at også flere regioner i Sverige kan åpne opp. Også har man sett lokale utbrudd i Sverige som har ført til at vi har måtte rødliste regioner igjen, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

TYDELIG: Justisminister Monica Mæland innledet dagens pressekonferanse med to tydelige oppfordringer. Video: Regjeringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hardt rammet

Samlet sett har Norge et smittetrykk på 15,7 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Sverige har på sin side samlet sett 21,6 siste 14 dager, ifølge ECDCs oppdatering 5. september.

Hittil har Sverige derimot vært mye hardere rammet enn Norge. Per 4. september hadde Sverige registrert nær 84 985 covid-19-tilfeller og 5835 dødsfall, mens Norge hadde registrert 11 120 tilfeller og 264 dødsfall.

- De har vært veldig mye hardere rammet enn Norge hele veien. Nå begynner de endelig å nærme seg det nivået vi har i Norge, men det vil nok ta en stund til at folkerike regioner som Stockholm og Västra Götaland kommer på nivå med Norge, sier Forland.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hyttetur nødvendig reise

Denne uka ble både Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten merket gule av Norge. Justisminister Monica Mæland fraråder imidlertid harryhandel.

- Vi oppfordrer fortsatt ikke til reising med mindre det er strengt nødvendig. Det betyr at man må tenke seg om, fordi det er smitte i Sverige, Norge og alle andre land rundt oss. For å utsette oss for minst mulig smitterisiko bør vi tenke oss nøye om, sier hun til Dagbladet.

Under fredagens pressekonferanse svarte Mæland bekreftende på at en hyttetur kan regnes som en nødvendig reise.

- En hyttetur kan være nødvendig. Det er helt opp til deg å avgjøre hva du tenker er nødvendig. Dette systemet er tillitsbasert, men vi oppfordrer folk til å tenke seg nøye om, og ikke foreta unødvendige reiser.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Glad helsedirektør

Helsedirektør Bjørn Guldvog drømmer om et scenario hvor alle landene i Skandinavia er verdensledende i håndteringen av covid-19.

- Vi er veldig glad for at Sverige nærmer seg de skandinaviske landene i smittetrykk. Vi håper at det kan tegne seg et bilde hvor Danmark, Sverige og Norge er blant de landene i verden med lavest smittetrykk. Dette kan gjøre det enklere å gjenoppta det gode forholdet med mer trafikk over grensene. Så jeg er veldig optimistisk med tanke på våre lands vegne. Men det er ikke noe dans på roser å komme dit, sier Guldvog til Dagbladet.

- Har Sverige skjerpet seg eller har Norge sluppet opp?

- Sverige har lyktes med å ta ned smitten. Det er litt vanskelig å si at det har skjerpet seg, for jeg tror nok at de vil si at de har vært skjerpet hele veien. Men de har hatt høye smittetall denne våren, og gjennom godt og systematisk arbeid har de klart å jobbe seg mot lavere smitte, sier Guldvog og fortsetter:

- Sverige har også testet veldig mye mer fra tidlig i sommer. Dette gjør at de er i stand til å oppdage utbruddene på et tidligere tidspunkt og kan bryte smitteveiene mer effektivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer