Norge nekter å gi ut hemmelig Russland-liste: - Dette rimer ikke

UD vil ikke si hvilke nordmenn som nektes innreise i landet. 

MOTSANKSJONER: Russlands liste over nordmenn som ikke er ønsket i landet, kom som et motsvar på Norges sanksjonsliste. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB Scanpix
MOTSANKSJONER: Russlands liste over nordmenn som ikke er ønsket i landet, kom som et motsvar på Norges sanksjonsliste. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I starten av februar ble det kjent at Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) ble nektet visum, og derfor ikke kunne reise til Russland.

Det var utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som hadde planlagt en komitéreise til Moskva, men turen ble avlyst på grunn av visumnekten.

Allerede i november i fjor fikk norske myndigheter overlevert en liste over norske statsborgere som ikke er velkomne i landet.

Russlands liste var på mange måter et motsvar til Norges sanksjonsliste, som svartelister flere russere fra innreise i Norge, på grunn av annekteringen av Krim-halvøya.

«Vil kunne virke negativt»

Dagbladet søkte like etter om innsyn i lista som norske myndigheter fikk overlevert. Søknaden ble avslått.

«Den norske ambassaden i Moskva mottok i et møte i Det russiske utenriksministeriet 29.11.2016 en skriftlig oversikt over norske borgere som ifølge russisk side var gjenstand for restriksjoner på innreise til Russland. Denne bestod kun av navn, ingen ytterligere opplysninger. Det ble videre opplyst at russisk side ikke ville offentliggjøre navnene, og at ble ansett som formålstjenlig at de heller ikke ble offentliggjort av norsk side», skriver Utenriksdepartementet i begrunnelsen.Videre framkommer det at informasjonen i den mottatte oversikten er gradert «begrenset», som skal «'nyttes dersom det i noen grad kan medføre skadefølger for Norges eller dets alliertes sikkerhet, forholdet til fremmede makter eller andre vitale nasjonale sikkerhets­interesser om informasjonen blir kjent for uvedkommende'. Denne vurderingen begrunnes med at offentliggjøring ville kunne virke negativt på de russisk-norske forbindelsene, og at det følgelig 'i noen grad [ville kunne] medføre skadefølger for […] forholdet til fremmede makter'».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer