Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye reiseråd:

Norge nekter Per (79) besøk av forloveden (81)

Da forloveden til Per Helme skulle komme på besøk fra Danmark i helga, ble hun sendt hjem igjen. - Vi skulle gjerne ha lest UDIs definisjon før hun satte seg på flyet.

FORLOVET: Paret forlovet seg i en kirkelig seremoni i København i november 2016. Nå har de ikke sett hverandre på to måneder. Foto: Privat
FORLOVET: Paret forlovet seg i en kirkelig seremoni i København i november 2016. Nå har de ikke sett hverandre på to måneder. Foto: Privat Vis mer

Onsdag 13. mai fortalte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at flere fikk reise inn til Norge. Blant annet åpnes det for at familiemedlemmer til EØS-borgere og EØS-borgere som er familiemedlemmer til norske borgere kan reise hit. Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet vil familiemedlemmer til EØS-borgere omfatte blant annet ektefelle, samboer og forlovede.

Ida Cold (81) og Per Helme (79) er forlovet. Ida bor i København, og Per bor i Halden. De føler begge en så sterk tilknytning til sitt hjemsted, at de har valgt å bo hver for seg, men besøker hverandre jevnt og trutt.

- Vanligvis er vi ikke mer enn tre-fire uker fra hverandre. Nå har det gått to måneder, forteller Helme til Dagbladet.

Da Mæland delte de gode nyhetene på onsdag, bestemte Ida seg for å reise og besøke Per igjen. Men det gikk ikke helt som de hadde håpet, da de ikke hadde lest Utlendingsdirektoratets definisjon av hva det vil si å være «forlovet».

Ble stoppet

Paret har vært forlovet siden november 2016, noe som skjedde i en kirkelig seremoni i København. Der fikk de en attest på at seremonien var gjennomført.

- Det er en slags vielse, men uten den juridiske delen som hører til å inngå ekteskap, sier Helme.

Lørdag 16. mai fløy Ida til Gardermoen men ble stoppet i passkontrollen.

- Hun ble tatt inn til forhør hos noen veldig hyggelige politifolk, har hun fortalt. Det ble en del diskusjon om vår sivilstatus, men vi ser på oss selv som forlovet. Så ringte de til UDI som ga klar beskjed om at hun skulle utvises. Etter det ble hun satt i et lukket rom, og seinere ble hun sendt til et hotell. Dagen etter, på selveste grunnlovsdagen, ble hun sendt hjem igjen til Danmark, forteller Helme til Dagbladet.

Han forteller at forloveden ble sjokkert og fortsatt er veldig berørt av hendelsen.

- Hun følte seg utrygg, og har følt at hele situasjonen er veldig belastende. Det er veldig nedverdigende, forteller han og er tydelig beveget av situasjonen.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

- Kan ha misforstått

Han forteller at det godt kan være mulig at han og forloveden misforsto reglene da de så pressekonferansen. Men selv om hun hadde attesten på forlovelsen var ikke det nok til å dra på besøk til Norge.

- Vi har ikke vært grundige nok, for ifølge UDI må man planlegge fast bosetting i Norge og giftermål innen seks måneder for å betraktes som forlovet. Likevel er det ikke vanlig å ha noen form for bevis på at man er forlovet, men vi hadde attesten som også Ida viste til politiet, sier han.

Helme forteller at de nå vurderer å klage til Utlendingsdirektoratet.

- Det vi stusser over er den skjønnsmessige vurderingen. Det er smittevernvurderinger som skal ligge til grunn, og her lager de en formell sak ut av det uten noen menneskelige hensyn, og bortviser en 81-åring på grunn av en spiss formulering av å være forlovet. Vi skulle gjerne ha lest UDIs definisjon før hun satte seg på flyet, sier han.

I bortvisningsforskriften, som sist ble revidert 12. mai, er det fastslått at utlendinger uten oppholdstillatelse kan bortvises av hensyn til folkehelsa, på grunn av utbrudd av den allmennfarlige smittsomme sykdommen covid-19.

I forskriften er det fastsatt unntak for blant annet familiemedlemmer, dersom familiemedlemmet er bosatt eller skal bosette seg i Norge. Dette gjelder også samboere og ektefeller.

Må ha planer om giftermål

Områdeleder for EØS og utvisningssaker i UDI Camilla Torgersen sier til Dagbladet at det er viktig at man følger med på deres nettsider, for å få oppdatert informasjon om innreise til Norge.

- Etter bortvisningsforskriften kan man reise inn i Norge nå dersom forloveden er norsk statsborger, og det sannsynliggjøres at det foreligger konkrete planer om giftermål etter innreisen.

Hun ønsker ikke kommentere enkeltsaken til Per og Ida.

- På nåværende tidspunkt vet vi ikke når det vil skje en oppmykning av reglene som begrenser innreise og gjør det mulig for dem å møtes igjen. Men vi oppfordrer hele tiden til å følge på våre nettsider da situasjonen endrer seg og regjeringen har varslet at de vil komme med nye anbefalinger 15. juni, sier Torgersen til Dagbladet.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Hilde Barstad (H) sier til Dagbladet at de har mottatt lignende henvendelser den siste uka, og sier hun forstår at det er krevende å forholde seg til et regelverk i endring.

- Det er krevende for mange at regelverket nå er strengt, med det må det også være ut fra smittevernhensyn, sier Barstad.

Hun viser til UDIs egen side med spørsmål og svar knyttet til regelverket.

- Samtidig er situasjonen blitt bedre i Norge. Derfor har vi begynt å myke opp regelverket og økt unntakene for hvem som kan reise inn i Norge. Vi vil vurdere ytterligere unntak etter hvert som situasjonen bedrer seg.

Siden Per og Ida ikke har satt noe dato for et potensielt bryllup, og selv ønsker å være særboere, må de vente med å besøke hverandre.

Per forteller at de likevel prøver å holde humøret oppe.

- Vi har satt alt på vent. Men min våte drøm er at Monica Mæland leser dette, og ringer meg og ber om unnskyldning, sier Hemle og humrer på telefonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!