Norsk barnevern og menneskerettighetene

Norge nektes omkamp i Strasbourg

Staten har anket to barnevernsdommer mot Norge til Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol. Nå er Norges anker avvist.

GAME OVER: Staten, her ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, anket de to siste barnevernsdommene mot Norge i Strasbourg. Nå er Norges anker avvist i et panel med fem dommere. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
GAME OVER: Staten, her ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, anket de to siste barnevernsdommene mot Norge i Strasbourg. Nå er Norges anker avvist i et panel med fem dommere. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en god dag for oss. Nå er dommen i vår sak rettskraftig. Tvangsadopsjonen av vår sønn innebærer krenkelse, og vi håper dommen fra Strasbourg kan bety at vi igjen får anledning til å lære og kjenne vårt barn, sier Terje Pedersen til Dagbladet.

10. mars i år ble de to hittil siste barnevernsdommene mot Norge avsagt i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.

En av dommene er i den betente tvangsadopsjonssaken til Terje og Merlita fra Vestnes i Møre og Romsdal, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Samme dag fant EMD Norge skyldig i krenkelse av artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til familieliv, i omsorgsovertakelsessaken til en svensk borger.

- Nå kan jeg endelig puste ut. Det er fint å tenke på at dommen kan få betydning også for andre barnevernssaker, sier den svenske borgeren til Dagbladet.

8. juni leverte Regjeringsadvokaten anke til EMDs storkammer i begge disse barnevernssakene, til tross for at kammerdommene fra Strasbourg var enstemmige.

Den norske regjeringen ville altså ha omkamp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer