Norge normaliserer forholdet til palestinsk regjering

Norge normaliserer forholdet til palestinernes samlingsregjering og opphever begrensningene på politisk og økonomisk kontakt med regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil normalisere forholdet til den palestinske samlingsregjeringen, som etter planen skal godkjennes av palestinernes lovgivende forsamling lørdag.

– Jeg ønsker velkommen dannelsen av den palestinske samlingsregjeringen. Norge vil nå oppheve tidligere selvpålagte begrensninger på politiske og økonomiske kontakter med den palestinske regjeringen, sa statsminister Jens Stoltenberg i en tale til Hordaland Arbeiderpartis årsmøte lørdag.

Den palestinske lovgivende forsamlingen skulle etter planen lørdag godkjenne statsminister Ismail Haniyehs samlingsregjering, som tidligere har fått tilslutning fra president Mahmoud Abbas.

Regjeringen består av representanter fra islamistiske Hamas og Abbas’ Fatah-bevegelse, samt uavhengige politikere.

Boikott

Boikotten av den palestinske selvstyremyndigheten ble innført etter at Hamas vant valget for vel ett år siden.

– Jeg gratulerer president Abbas med det som nå er oppnådd. Vi vil fortsette den aktive støtten til presidenten i arbeidet med å etablere en uavhengig palestinsk stat, fastslo Stoltenberg i sin tale.

Han sa videre at palestinerne nå må få kontroll over sikkerhetssituasjonen på Gazastripen og Vestbredden, og at de væpnede gruppene må stanse sine rakettangrep mot Israel.

Stoltenberg ba også om at den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble bortført på Gazastripen i fjor sommer av væpnede palestinere, blir satt fri.

– Legitim motstand

Samtidig sier statsminister Haniyeh sier palestinernes nye samlingsregjering vil forsvare palestinernes rett til å gjøre motstand mot Israel på alle mulige måter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen fastholder at motstanden i alle mulige former, også den folkelige motstanden mot okkupasjonen, er en legitim rett det palestinske folk har, sa Haniyeh da han la fram sin regjeringsplattform for den palestinske lovgivende forsamlingen lørdag.

– Vårt folk har rett til å beskytte seg mot fortsatt israelsk aggresjon, sa han og understreket også at regjeringen ønsker å etablere en selvstendig palestinsk stat i områdene Israel okkuperte i 1967.

Den lovgivende forsamlingen skulle lørdag stemme over den nye regjeringen før den så skulle tas i ed senere samme dag.

– Avslutt boikott

President Mahmoud Abbas oppfordret i sin tale verdenssamfunnet til å avslutte boikotten av den palestinske regjeringen.

– Dette nasjonale bryllupet har fått en arabisk og internasjonal velkomst, og det håper vi kan føre til at det praktiske steget kan tas for å avslutte beleiringen.

Abbas ba også om at «alle former for vold må avvises» og sa at palestinerne ønsker å forhandle med Israel for å oppnå fred.

– Bør skys

Israel beskylder på sin side den nye palestinske samlingsregjeringen for å støtte bruk av terror for å oppnå en egen palestinsk stat og mener derfor at den må skys av verdenssamfunnet.

– Det politiske rammeverket som er lagt fram, inkluderer spesifikt hvordan man skal oppnå en palestinsk stat gjennom motstandskamp. Motstandskamp er terror. Ingen må misforstå det, sier Miri Eisin, som er talsperson for Israels statsminister Ehud Olmert.

– Vi kommer ikke til å samarbeide med denne regjeringen. Denne regjeringen anerkjenner ikke vår eksistens, den anerkjenner ikke inngåtte avtaler og viktigst av alt så tar den ikke avstand fra terror, fremholder hun.

(NTB)

STOLTENBERG GRATULERTE ABBAS: Akkurat nå kommenterer Støre normaliseringen av forholdet til palestinernes samlingsregjering.