Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge og Cuba en bra ideologisk miks

Derfor kan fredsforhandlinger i Oslo og Havanna gi resultater mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen.

 AVVÆPNET:  Her blir en FARC-kriger avvæpnet (med sort skulderveske) avvæpnet av lokale beboere i landbyen Belen i Toribio-distriktet 18. juli i år. Nå blir det fredsforhandlinger mellom Colombias regjering og geriljen i Oslo og Havanna. FOTO: Luis ROBAYO, AFP/ NTB SCANPIX.
AVVÆPNET: Her blir en FARC-kriger avvæpnet (med sort skulderveske) avvæpnet av lokale beboere i landbyen Belen i Toribio-distriktet 18. juli i år. Nå blir det fredsforhandlinger mellom Colombias regjering og geriljen i Oslo og Havanna. FOTO: Luis ROBAYO, AFP/ NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både EU og USAs president Barack Obama mener forhandlingene mellom Cololombias regjering og FARC-geriljaen er en viktig mulighet for å oppnå fred.

Tirsdag ble det bekreftet at forhandlingene vil begynne i Oslo neste måned, og støtteerklæringer til fredsprosessen strømmer inn fra ledere mange steder i verden.

- Den colombianske regjeringens etablering av dette rammeverket for forhandlinger legger grunnlaget for samtaler som kan få slutt på den 50 år lange konflikten med FARC, sa Barack Obama i en uttalelse tirsdag.

Skrøt av Santos Den amerikanske presidenten skrøt av sin colombianske kollega Juan Manuel Santos og sa at han har jobbet utrettelig for å oppnå fred og gi sine landsmenn mulighet til å oppnå bedre liv.

- FARC bør nå benytte denne muligheten til å sette strek for flere tiår med terrorisme og narkosmugling og la det colombianske folket få fortsette å bygge et demokratisk, rikt og rettferdig samfunn, understreket Obama.

Han får støtte fra EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som gleder seg over de nye fredsforhandlingene.

- Det er nå en unik mulighet til å få slutt på denne konfrontasjonen som har vart i flere tiår, bremset utviklingen og ført til usigelige lidelser for befolkningen i Colombia, sier Ashton.

- En god miks Etter at forhandlingene begynner i Oslo, er det meningen at de skal fortsette på Cuba.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at valget av Norge og Cuba som vertsland utgjør en «ideologisk miks» som begge parter kan føle seg tilfreds med.

Mens Norge er velkjent for sitt internasjonale fredsarbeid, har Cuba et sosialistisk regime som FARC føler seg beslektet med.

Chile og Venezuela har fått roller som «støtteland», og også valget av dem virker å være uttrykk for et ønske om ideologisk balanse.

Den konservative chilenske regjeringen er alliert med Colombia, mens Venezuelas kontroversielle president Hugo Chávez er sosialist og kjent for sin ramsalte kritikk av USA.

- Må lære av feilslåtte forsøk Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er viktig ha en nøktern holdning til høstens forhandlinger mellom FARC og de colombianske myndighetene.

- Kompleksiteten er stor. Det har vært gjort forsøk før som har mislyktes. Men dette må alle parter lære av, også vi som tilrettelegger, sa Støre til NTB tirsdag.

Han ønsket ikke å opplyse flere detaljer om hvor lenge samtalene i Oslo vil vare eller hva som kan bli særlig vanskelige temaer.

Flere eksperter peker imidlertid på at det kan bli vanskelig å skulle integrere tidligere FARC-opprørere i samfunnet hvis geriljaen godtar å legge ned våpnene.

- Prosessen med å demobilisere og reintegrere tusenvis av tidligere krigere - mange av dem ungdommer med liten tidligere kontakt med det vanlige samfunnet - vil bli ekstremt utfordrende, sier Heather Berkman fra konsulentselskapet Eurasia.

Langvarig konflikt Colombia har vært preget av vold og krig omtrent kontinuerlig siden 1940-tallet.

Venstreorienterte FARC ble dannet i 1964 for å kjempe en væpnet kamp for jordreformer og sosial rettferdighet, finansiert av kidnappinger mot løsepenger.

FARC kjempet både mot regjeringen og mot de høyreekstreme paramilitære AUC-gruppene som store landeiere og narkotikakarteller sto bak.

Etter at AUC i 2003 la ned våpnene er ideologien kommet mer i bakgrunnen i FARC, og opprørerne er blitt stadig mer involvert i produksjon og smugling av narkotika.

(NTB-Reuters-AFP).

 GRUNNLAG:  Rammeverket for fredsforhanlingene i Oslo og Havanna kan gi grunnlag for slutt på en 50 år lang konflikt, sa USAs president Barack Obama i går. FOTO: Yuri Gripas, REUTERS/NTB SCANPIX.
GRUNNLAG: Rammeverket for fredsforhanlingene i Oslo og Havanna kan gi grunnlag for slutt på en 50 år lang konflikt, sa USAs president Barack Obama i går. FOTO: Yuri Gripas, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media