Brexit-forhandlingene:

- Norge og EU må ikke skyve britene ut i kulda

Britisk forsvarsekspert er bekymret over de pågående Brexit-forhandlingene.

TØFFE FORHANDLINGER: Britenes statsminister Theresa May (t.v.) og EU-president Jean-Claude Juncker holdt i desember pressekonferanse for å si at de var enige om rammene for en skilsmisseavtale. Men mange mener at det vanskeligste starter nå. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix
TØFFE FORHANDLINGER: Britenes statsminister Theresa May (t.v.) og EU-president Jean-Claude Juncker holdt i desember pressekonferanse for å si at de var enige om rammene for en skilsmisseavtale. Men mange mener at det vanskeligste starter nå. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For snart to uker siden var NATO-sjef Jens Stoltenberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, forsvarseksperter og diplomater samlet i regi av Atlanterhavskomitéen, som arrangerte sin årlige sikkerhetskonferanse.

Der var også den britiske professoren Julian Lindley-French, som ble bekymret over uttalelser fra Norges utenriksminister.

Ødeleggelsesforsøk

MÅ BLI VENNER IGJEN: Brexit-forhandlingene forsurer forholdet mellom Storbritannia, Norge og EU-landene. - Vi må bli venner igjen. Storbritannia er ikke en fiende, men en venn av Europa, sier forsker Julian Lindley-French. Foto: Privat
MÅ BLI VENNER IGJEN: Brexit-forhandlingene forsurer forholdet mellom Storbritannia, Norge og EU-landene. - Vi må bli venner igjen. Storbritannia er ikke en fiende, men en venn av Europa, sier forsker Julian Lindley-French. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har stor respekt for utenriksminister Søreide, men ble bekymret da jeg hørte hennes kommentarer om EU-solidaritet mot Brexit, altså mitt land, sier forskeren til Dagbladet og utdyper:

- La meg være klar: Folk som vil at mitt land skal forsvare dem, bør være forsiktige og ikke angripe det, sier Lindley-French.

Utenriksminister Søreide svarer at Norge «søker et så tett og omfattende samarbeid som mulig med Storbritannia etter utmeldingen fra EU».

- For å få det til, har vi tett og god dialog på flere nivåer, både med briter og med EU. Det er i norsk interesse at EU og Storbritannia lykkes i å forhandle fram både en ordnet uttreden for britene og et rammeverk for det framtidige forholdet mellom partene, sier Søreide i en mail til Dagbladet.

Den britiske professoren er opptatt av at Storbritannia er verdens femte eller sjette største økonomi, i tillegg til at de er på sjetteplass når det gjelder å bruke penger på forsvar.

- Jeg er bekymret. Hvis ikke EU og Norge er forsiktige med å svartmale britene i Brexit-forhandlingene, vil de skyve britene fra seg. Det kan føre til at britene - en verdensstormakt og atommakt - snur seg fra Europa og mot USA. Vi kan la Europa måtte hanskes med egne problemer på egenhånd, sier Lindley-French og fortsetter:

- Finnes en grense

- Ikke forvent at Storbritannia finner seg i å bli ydmyket og angrepet igjen og igjen. Det finnes en grense.

For en måned siden publiserte den britiske avisa The Guardian en sak der nordmenn skal ha advart Brussel mot at britene får spesialbehandling av EU i Brexit-forhandlingene. En EU-talsmann sier at «(nordmennene) følger veldig nøye med for å passe på at vi ikke gir England en gunstigere avtale».

- Med all respekt å melde: Dere er et land med fem millioner mennesker og en økonomi på noen milliarder GDP. Vi er 67 millioner mennesker og en stormakt som også er mye viktigere for Europa enn Norge er, sier briten og fortsetter:

- Vi er kommet til et latterlig nivå. Jeg møtte nylig en EU-offisiell som advarte Storbritannia om at vi ikke vil få tilgang til EUs etterretningsinformasjon om britene ikke oppfører seg i Brexit-forhandlingene. Jeg falt nesten av stolen av krampelatter: Britisk etterretning er ledende i Europa, sier Lindley-French.

- Diplomatspråk

VIL VÆRE I EU: Mens britenes statsminister Theresa May og hennes folk forsøker å forhandle fram en best mulig Brexit-avtale for britene, står britiske aktivister, artisten Madeleina Kay og Drew Galdron, utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel for å vise at det også finnes briter som ikke vil ut av EU. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix
VIL VÆRE I EU: Mens britenes statsminister Theresa May og hennes folk forsøker å forhandle fram en best mulig Brexit-avtale for britene, står britiske aktivister, artisten Madeleina Kay og Drew Galdron, utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel for å vise at det også finnes briter som ikke vil ut av EU. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Politisk rådgiver ved den britiske ambassaden i Oslo, Tom Miskin, er langt mer diplomatisk i ordbruken: «Vi har gjort store framskritt og har nådd en avtale med EUs forhandlere om vanskelige spørsmål», skriver han i en mail og fortsetter med at «vi startet nå arbeidet for et nytt, dypt og spesielt samarbeid mellom Storbritannia og EU».

Så viser Miskin til et innlegg i Dagbladet, der statssekretær i Utenriksdepartementet, Audun Halvorsen (Høyre), skriver at «norske tjenestemenn aldri har advart EU mot hva de skal gi britene. Tvert imot», er beskjeden.

- Diplomatspråk, svarer Lindley-French og sier at han håper på snarlige resultater i Brexit-forhandlingene.

- Vi må bli venner igjen. Storbritannia er ikke en fiende, men enn venn av Europa, og en veldig god venn av Norge, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer