Norge og EU øvde på krig mot ukjent virus

I brevet sto det at en farlig pandemi var brutt ut i Asia. Da gikk norske myndigheter til aksjon. Men denne gangen var det bare en øvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Deltakere fra alle EU-land og 130 norske representanter fra departementer, direktorater, institutter, tilsyn, politi, forsvar og Oslo kommune var i dag samlet til øvelsen «Felles grunn» i Oslo.

- Vi har en beredskapsplan som snart er ferdig. Nå må vi bli enige om rutiner og kjøreregler, også de som skal gjelde over landegrensene. Det er forskjell på teori og praksis. Planen vår må holde mål. Vi må øve, finne ut hvem som skal gjøre hva, sa helseminister Sylvia Brustad da øvelsen begynte.

Deretter ble brevet åpnet. Det kom fra England, og ingen visste hva det innholdt. Det skulle bare åpnes på et bestemt signal.

I brevet sto det at et nytt influensa-virus var identifisert i både Thailand og i Kambodsja. Viruset var i stand til å smitte mellom mennesker og det hadde høy dødelighet - en såkalt pandemi.

Koordinasjon

- Det blir svært mye informasjon å håndtere. Det viste øvelsen i dag veldig tydelig. Et pandemiutbrudd vil involvere svært mange mennesker. Hvis det skjer, må vi være koordinerte og kunne spille sammen som en organisasjon, sier departementsråd Anne Kari Lande Hasle i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.no.

Øvelsen ble gjort under den forutsetningen at pandemien rammet Norge seks måneder etter utbruddet i Asia.

Dét er en situasjon som vil kunne kreve mye av norske myndigheter. Det tar om lag et halvt år å produsere vaksinen som Norge har bestilt i Nederland. Pandemien kan dermed ramme oss før vaksinen er på plass.

UTFORDRING: - Vi må lære samarbeid, sa departementsråd Anne Kari Lande Hasle, som ledet øvelsen. Foto: Lars Eivind Bones
UTFORDRING: - Vi må lære samarbeid, sa departementsråd Anne Kari Lande Hasle, som ledet øvelsen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Myndighetene har imidlertid en plan for en slik situasjon også.

BREVET: Før øvelsen visste ingen hvor den fiktive pandemien hadde brutt ut eller hvor farlig viruset var.