Norge og Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tirsdag tok leder av Stortingets utenrikskomité Hakon Blankenborg fra Arbeiderpartiet, Erik Solheim fra SV og Høyres leder Jan Petersen til orde for at Norge bør innlede politisk dialog med Iran. For tre uker siden erklærte oljeselskapet Saga at de ville delta i oljeleting i Iran.
  • Utspillene kommer på bakgrunn av at EU og USA har innledet en mykere linje overfor prestestyret i Iran. Det synes da også som om det foregår en langsom liberalisering av landet, der den mer pragmatiske presidenten Mohammed Khatami står mot den religiøse lederen Ali Khamenei. Argumentet for økt samhandel og politisk dialog er at dette vil styrke de liberales posisjon.
  • Men her må vi skille mellom ord og handling. Iran blir ikke mer liberalt om landet deltar i fotball-VM, eller om et lag kvinnelige fjellklatrere sendes til Kilimanjaro. Ikke bare har FN i en spesialrapport dokumentert at myndighetene står bak en utstrakt grad av overgrep mot landets egne forfattere og menneskerettighetsforkjempere, dødsdommen mot Salman Rushdie, hans oversettere og forleggere står også ved lag. Den ble til og med gjentatt og forsterket så seint som i desember i fjor. Og det iranske regimet nekter fortsatt å garantere for at norske borgere ikke er truet av dødsdommen.
  • Selv om vi i prinsippet gjennom dialog og samarbeid vil kunne øve større press på de iranske myndighetene, og selv om det er en formidabel diplomatisk oppgave å få iranerne til å legge avdøde ayatolla Khomeinis fatwa til side, krever en dialog et minimum av anstendighet fra norsk side.
  • For så lenge en uttalt dødsdom henger over norske borgere, vil det være direkte uanstendig av våre politiske myndigheter å åpne for nærmere kontakt med prestene i Teheran. Det er derfor betryggende at UD forsikrer at norsk politikk overfor Iran ligger fast. Vi vil dessuten be Utenriksdepartementet lytte til forlegger William Nygaard, som foreslår at tiårsdagen for fatwaen, 14. februar 1999, bør være en prøvestein for større åpenhet med Iran. Er fatwaen opphevet innen den tid, er landet modent for dialog.