Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge og Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Jan Petersens utsagn om at Norge ikke må «pusekatte med noen av de tre verste regimene i verden» har vakt oppsikt. Ett av de tre landene han sikter til er Iran, der norske myndigheter tidligere har gitt oljeselskapene Statoil og Hydro klarsignal til milliardinvesteringer. Årsaken til Petersens utfall mot Iran er at landet inngår i det USAs president George W. Bush kaller «ondskapens akse».
  • Det norske oljemiljøet er overrasket over Petersens omtale av Iran. Det samme er prost Trond Bakkevig som på slutten av 90-tallet fikk i oppdrag av daværende utenriksminister Knut Vollebæk å vurdere en dialog med regimet i Teheran. Trolig har ikke Jan Petersen et politisk flertall med seg for å isolere Iran. I april skal han besøke landet. Ingen tvinger ham til å «pusekatte» og få vil ha noe imot at han bjeffer litt mot brudd på menneskerettigheter. Men han bør fortsette samarbeidet, for å styrke Irans moderate krefter.
Hele Norges coronakart