Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge og Israel har et utmerket samarbeid

TIPH-observatører fortsetter som avtalt.

PÅ HEBRON-BESØK:  I juni i fjor var utenriksminister Jonas Gahr Støre i Hebron og ble vist rundt av de internasjonale TIPH-observatørstyrkene i Hebron. TIPH kom i stand etter ønske fra Israel og palestinske selvstyremyndigheter etter at den jødiske ekstremisten Baruch Goldstein drepte 29 muslimer mens de ba i Hebrons hellige moské i 1994. Foto: Afp/Scanpix
PÅ HEBRON-BESØK: I juni i fjor var utenriksminister Jonas Gahr Støre i Hebron og ble vist rundt av de internasjonale TIPH-observatørstyrkene i Hebron. TIPH kom i stand etter ønske fra Israel og palestinske selvstyremyndigheter etter at den jødiske ekstremisten Baruch Goldstein drepte 29 muslimer mens de ba i Hebrons hellige moské i 1994. Foto: Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er ikke nådig når det gjelder Norges TIPH-observatører i den palestinske byen Hebron. I et kabinettmøte skal han ha sagt at Norge er for «fiendtlige» til å ha observatører i Hebron, melder den israelske avisa Ha'aretz i dag.

Talskvinne for det israelske utenriksdepartementet ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte Liebermans uttalelser:

- Lieberman er ikke blitt intervjuet av Ha'aretz i denne saken. Ha'aretz baserer informasjonen fra lekkasjer til dem, og vi vil ikke kommentere saken ytterligere, sier talskvinnen Sivan Raviv til Dagbladet.

- Samarbeider utmerket
Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier til Dagbladet at det ikke har vært offisiell kontakt rundt TIPH mellom Norge og Israel.

- Støre og Lieberman var nylig i et møte i New York, hvor de diskutere ulike saker. TIPH var ikke tema har, og har heller ikke blitt tatt opp i andre bilaterale samtaler, sier Imerslund til Dagbladet.

TIPH-avtalen, som er kommet i stand fordi israelske myndigheter og palestinske selvstyremyndigheter ønsker dette, ble fornyet i sommer.

- Vi foholder oss til denne avtalen, og Norge ønsker å fortsette dette samarbeidet så lenge partene slutter opp om det. Norge har et utmerket samarbeid med israelske myndigheter, og vi er innstilt på videre samarbeid, sier Imerslund.

Den israelske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Lever bra
Jonas Gahr Støre kom hjem fra USA i dag, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Norge kommer ikke til å ta opp Ha'aretz-saken med israelske myndigheter, får Dagbladet opplyst.

Sjefen for TIPH-observatørene er alltid en nordmann. Nå er det forsvarskvinnen brigader Britt Brestrup som styrer i TIPH-hovedkvarteret.

- Vi lever jo her i beste velgående, og det eneste jeg vil si om den saken er at dette er politikk og det tar UD seg av, sier Brestrup til Dagbladet.

Det er ikke første gang at Israels utenriksminister Avigdor Lieberman kommer med krasse uttalelser. Internasjonale diplomater og Midtøsten-kjennere Dagbladet har vært i kontakt med, sier under hånden at det fra tid til annen kan være vanskelig å vite om Lieberman snakker for regjeringen, eller om det er løse utspill.

Takker Lieberman
I kommentarfeltet til Ha'aretz-saken om Liebermans uttalelser, ligger det nå en rekke svært krasse innlegg. Ett av dem er fra David, Florida. Han takker Lieberman og skriver i svært harde ordelag:

«Tiden er overmoden for Israel når det gjelder jødehater-fiendene. Israel vil overleve flott uten forbindelser med Norge og Sverige. (..) Det er mer enn nok av mer viktige venner av Israel tilgjengelig, Tsjekkia, Polen, Uruguay, Australia og New Zealand, Canada. Italia, Tyskland.. Norge kan kveles av oljen sin».

Til orientering, er diskusjonsfeltene i Ha'aretz kjent for svært engasjerte og gjerne sinna innlegg.

MANN MED STORE ORD:  Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er kjent for å komme med krasse uttalelser. Foto: Ap/Scanpix
MANN MED STORE ORD: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er kjent for å komme med krasse uttalelser. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling