SAMARBEID: - Vi har hatt et godt og konstruktivt møte i dag. Vi har gått gjennom mange av de sakene som er viktige for samarbeidet mellom Norge og Kina, sa Solberg på en pressekonferanse, sier Solberg. Hun sa videre at man nå ønsker å komme tilbake til en situasjon der Norge og Kina har et godt samarbeid.. Video: NTB Scanpix Vis mer

Norge og Kina skal snakke om menneskerettigheter

Inngår avtale om årlige samtaler. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FØRSTE MØTE:  Statsminister Erna Solberg og statsminister Li Keqiang
Foto: NIna Hansen / Dagbladet
FØRSTE MØTE:  Statsminister Erna Solberg og statsminister Li Keqiang Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

Kina og Norge har inngått en avtale om årlige samtaler på politisk plan. Menneskerettigheter vil være en del av denne dialogen.

Det fortalte statsminister Erna Solberg da hun kom ut fra samtalene med den kinesiske statsministeren Li Keqiang og parlamentspresident Zhang Dejiang.

- Det betyr at vi er i ferd med å normalisere forholdet til Kina, sier Erna Solberg.

På spørsmål om hun var for forsiktig da hun før møtet sa at hun ikke ville snakke om menneskerettigheter, svarer Solberg avvisende.

- En hver ting til sin tid. Det vi har gjort først nå er å få på plass en kommunikasjonsmekanisme, hvor disse tingene kan tas opp, sier hun.

Fra kinesisk side var det viseutenriksminister for europeiske forhold Liw Who Min som holdt en oppsummering etter samtalene.

Her framholdt han at Kina har en menneskerettighetsdialog med mange land.

- Kina har en åpen holdning når det kommer til menneskerettigheter. Vi har menneskerettighetsdialog med en rekke land, blant dem flere europeiske land. Før denne situasjonen oppsto mellom våre to land, hadde vi også en dialog om dette. Men som dere vet motsetter vi oss forsøk på å bruke dette for å blande seg i andre lands indre anliggende, svarte han.

(Dagbladet.no kommer med mer)