Norge og Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Thorbjørn Jagland har fått kritikk for at Norge er for lite kritisk til Israels militæraksjoner mot palestinerne. I et intervju med NTB i går ville han ikke ha sittende på seg at han er løpegutt for Israel. - Målet for Norge er å bidra til fred. Da må vi være på talefot med begge parter, sa utenriksministeren, som også gjorde det klart at hans deltakelse i den såkalte Mitchell-kommisjonen har betydning for hva han sier og mener om Midtøsten-spørsmål. Mitchell-kommisjonen har hatt som oppgave å granske krisen mellom israelerne og palestinerne.
  • - Jeg kan jo ikke undergrave det internasjonale vervet jeg har fått ved å blafre i alle retninger med uttalelser, sa Jagland til NTB. Det har han nok rett i. Men faktum er at Israel har lagt så store begrensninger på Mitchell-kommisjonens arbeid at den hittil bare har framstått som et supperåd. Vi ser fram til sluttrapporten som snart legges fram.
  • Helt siden Oslo-avtalens fødsel i 1993, har Norge spilt en viktig rolle i fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne. Ulike norske regjeringer har fungert som tilretteleggere. Fra flere hold er det blitt rettet kritikk mot norsk unnfallenhet - både overfor Israel og de palestinske selvstyremyndighetene. Da Dagbladet allerede i 1994 begynte å skrive om palestinske brudd på menneskerettighetene i Gaza og på Vestbredden, mente man fra framstående UD-hold at slik kritikk kunne bidra til å undergrave Norges rolle i fredsprosessen.
  • I en situasjon hvor det er krigstilstand mellom israelerne og palestinerne, ligger fredsdiplomatiet nede. Det er all grunn til å spørre hva som er Norges bidrag i dette spillet. Oslo-avtalen er av mange erklært død og begravet. Det er et faktum at Norge ikke spiller en like viktig rolle som tidligere. Samtidig er vi valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Der kan Norge også spille en rolle som brubygger. Men skal vi få tillit fra andre medlemsland, kan vi ikke alltid gå på diplomatiske gummisåler, verken overfor israelere eller palestinere.