Norge og Palestina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Yassir Arafats besøk i Oslo i helga ble en påminnelse for den KrF-ledede norske regjeringen om at Midtøsten-spørsmålet er en varm potet. Statsminister Bondevik og utenriksminister Vollebæk fører den norske fredspolitikkken videre, men har av og til vanskeligheter med å opptre like nøytralt som forgjengerne fra Arbeiderpartiet. I spørsmålet om opprettelsen og anerkjennelsen av en palestinsk stat ønsker Vollebæk å ligge lavt. Når palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat nærmest forlanger norsk støtte i denne saken, må det bli et problem.
  • KrF-ledelsen skal ha all ære for at den har klart å stagge den mest pro-israelske fløyen i partiet, blant annet når det gjelder spørsmålet om å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Både Bondevik og Vollebæk opptrer nå med den største selvfølgelighet sammen med Yassir Arafat, mannen som en del partifeller fremdeles anser for å være terrorist. Men innerst inne banker nok de fleste KrF-hjerter - også på topplan - mer for israelerne enn for palestinerne.
  • På Sosialistinternasjonalens rådsmøte i Oslo pratet den tidligere israelske arbeiderpartileder og statsminister Shimon Peres mandag varmt for en palestinsk stat. Det samme gjorde Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland. Sluttkommunikeet fra rådsmøtet er like klart. Arafat har sagt at han vil proklamere den palestinske staten 4. mai neste år, uansett om fredsforhandlingene fremdeles står i stampe. Før man kommer så langt, er det viktig at verdensopinionen gjør det klart for Israels statsminister Netanyahu at Palestina vil bli en realitet, uansett hva han måtte mene. Det paradoksale er at et flertall av israelerne også etter hvert har akseptert at de får en palestinsk nabostat.
  • Regjeringen bør i det minste kunne gå så langt som Shimon Peres. Det er i Oslo-avtalens ånd og vil ikke skade fredsforhandlingene. De fleste, inkludert amerikanerne, er enige i at Israel for tida er den største bremseklossen. Dermed må også israelske myndigheter settes under press.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer