Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge og Russland enige om delelinje

Medvedev og Stoltenberg møter pressen etter møter i formiddag.

ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedvev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med  og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedvev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter 40 år med stridigheter, er Norge og Russland enige om hvor grensa skal gå i nordøst.

- Sammen har vi slått fast at det er enighet om en grenselinje i Barentshavet og Polhavet. Dette er et viktig spørsmål , et spørsmål vi har forhandlet om i 40 år. Vi er enige om alle elementene i en helhetlig løsning og legger opp til samarbeid om petroleumsforekomster og fiskeriressurser. Enigheten følger folkeretten, sier Stoltenberg.

- Hvor stort er dette for deg og din tid som statsminister?

- Hehe. Dette er veldig veldig stort for Norge og for Russland, sier en tydelig stolt Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Dette er en historisk dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, på vei inn for å undertegne avtalen med Russland.

Russlands president Dmitrij Medvedev var også svært fornøyd med å komme i land med avtalen.

- Jeg understreker at dette er et veldig viktig aspekt i det norsk-russiske samarbeidet. Vi skal ikke dytte hverandre, men fordele områdene på en riktig måte, sier Medvedev.

Tidligere har grenseområdet vært en stor gråsone. Det er nå delt i to tilnærmet like store deler. Farvannene kan inneholde store ressurser både når det gjelder fiskeri og olje.


På spørsmål om hva som er motivet for å bli enige, sa Medvedev til pressen at det handler om vennskap og naboskap.


- Vi er naboer og vi vil gjerne ha vennskap og samarbeide. Når det er noe som ikke er løst, er det alltid til hinder, selv om vi har alltid har hatt et godt forhold til Norge. Jeg er glad for denne avtalen. Jo lenger situasjonen hadde vart, jo større ville spenningene ha vært,sa Medvedev.


Han håper den nye enigheten kan resultere i mange gode samarbeid.


FIKK OMVISNING: Dimitrij Medvedev besøker Norge og Jens Stoltenberg. Her er han på vei inn til møte hos Statsministeren. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
FIKK OMVISNING: Dimitrij Medvedev besøker Norge og Jens Stoltenberg. Her er han på vei inn til møte hos Statsministeren. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

- Det gjelder for energi, fiskeri og andre områder. Utvikling av oljeforekomster kan være en "joint venture", et veldig praktisk resultat, sa han.


Avtalen er inngått med havretten og folkeretten i bunn. Den innebærer ikke bare at grensa mellom Norge og Russland er fastsatt, men også at Norges kontinentalsokkel nordover er tydelig definert.

- Tidligere var det snakk om delelinja i Barentshavet, nå snakker vi om delelinja i Barentshavet og Polhavet. Vi er enige om avgrensing av kontinentalsokkelen mellom Norge og Russland, og nordover mot Nordpolen. Vi har brukt havretten og folkeretten til å bli enige om dette. Nå kan vi også håndtere spørsmål om trygg skipsfart og oljevernberedskap, bærekraftig forvaltning av ressurser. Det vi har underskrevet nå er et viktig bidrag til samarbeid i arktiske områder, sier Jens Stoltenberg.

Stoltenberg og Medvedev overrasket alle da de kom med den store nyheten på pressekonferansen i Regjeringskvartalet. på spørsmål om hvordan de har klart å holde nyheten hemmelig, svarte Stoltenberg:

- Det går bra når få snakker sammen.

På pressekonferansen kunne Stoltenberg også fortelle at det er enighet om å sluttføre et arbeid med visumfri grensepassering.

Flere mindre avtaler skal underskrives, deriblant en avtale om satsing på fornybar energi. Temaene for dagens samtaler var mange, blant annet næringslivssamarbeid, olje og gass og menneskerettigheter.

- Jeg vil berømme presidenten for hans klare uttalelser for rettsikkerhet. Jeg har gitt uttrykk for bekymring, sier Stoltenberg.

?Stoltenberg ?skrøt også av den felles fiskeriforvaltningen i nord.

- Ikke noe annet sted i verden har to land klart å forvalte en fiskeristamme enn det vi har, Norge og Russland, sier statsministeren.

Også atomsikkerhet var  et hovedtema under de politiske samtalene i dag. I felleserklæringen som skal undertegnes i dag, skal det nedfelles prinsipper for internasjonal sikkerhet, nedrustning og ikke-spredning. Norge har støttet russisk nedrustning med halvannen milliard i årenes løp, og vil fortsette med det. Samtidig har Norge uttrykt bekymring for aktivitetene som fortsatt truer sikkerheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!