Norge og Russland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • President Vladimir Putins besøk i Oslo var kort, men effektivt. En rekke avtaler ble undertegnet, noen av dem er riktignok generelle og holdt i det vage språket som hører med, men særlig innen næringssamarbeidet synes det som om presidentens besøk kan få viktige resultater.
  • Det er ikke uten grunn. Mens Russland inntil nå har vært gamblernes marked, med en mildest talt usikker økonomi, et uklart og til dels motstridende lovverk og en umulig skattelovgivning, har landet under president Putin beveget seg klart i retning av stabilitet. At presidenten har fått betydelig hjelp av den høye oljeprisen, rokker ikke ved det faktum at Russland i realiteten først nå blir interessant for utenlandske investorer. Det var også budskapet fra så vel representanten fra det internasjonale økonomiske analyseselskapet Ernst & Young som direktøren for Norges Eksportråd på et seminar Utenriksdepartementet holdt i forkant av Putins besøk.
  • Norge er allerede representert med over hundre større og mindre firmaer i Russland. En håndfull av de største deltok på et møte med president Putin under hans besøk. Der undertegnet blant annet Telenor en avtale som skal sikre bedriften ytterligere innflytelse over mobilnettet i Russland. Presidenten uttrykte også ønske om et samarbeid med norske bedrifter i utvinningen av olje og gass fra Shtokman-feltet i Barentshavet, som vil kunne bli Europas største gassfelt. Intensjonen er at Norsk Hydro skal samarbeide med det russiske Gazprom om feltet. Derfor reiser olje- og energiminister Einar Steensnæs til Russland allerede denne måneden.
  • I denne situasjonen er det viktig at norske myndigheter ikke lar seg blende av de store mulighetene for næringslivet som et tettere samarbeid med Russland kan by på. Regjeringen må ikke glemme den politiske agendaen. Under Putin er ikke bare næringslivet blitt stabilisert. Ytringsfriheten er også blitt strammet betydelig inn, med alvorlige følger for menneskerettighetene. I samme grad som næringslivet knytter seg til Russland, regner vi med at politikerne markerer at demokratiske og humane verdier i et internasjonalt samfunn også må gjelde russiske borgere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer