SNAKKET OM RADIKALISERING:  Radikalisering og politi- og justissamarbeid er blant temaene som ble  diskutert da USAs justisminister Eric H. Holder jr. møtte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tirsdag på Holmenkollen Park hotell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SNAKKET OM RADIKALISERING: Radikalisering og politi- og justissamarbeid er blant temaene som ble diskutert da USAs justisminister Eric H. Holder jr. møtte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tirsdag på Holmenkollen Park hotell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norge og USA skal dele informasjon om fremmedkrigere i Irak og Syria

Begge har store utfordringer med radikalisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det er utrolig bra og spennende at Norge kan videreføre noe til USA, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet etter møtet med USAs justisminister Eric Holder i dag.

Har de samme utfordringene Under Holders besøk i Oslo møttes de to for å snakke om ekstremisme og radikalisering. Den amerikanske justisministeren er veldig imponert over Norges handlingsplan mot ekstremisme, og sier han vil ta med seg efaringene hjem til USA.

- Han var veldig imponert over planen i sin helhet, og at den var så konkret. Vi har et veldig godt samarbeid, og det er også bra at vi også har så god personlig relasjon, sier Anudsen til Dagbladet.

Den norske justisministeren sier Norge og USA har de eksakt samme utfordringene når det kommer til radikalisering i hjemlandet og fremmedkrigere som reiser ut for å kjempe i blant annet Irak og Syria.

- Holder var også veldig opptatt av forebygging og hva man skal se etter i nærmiljøet, på skolen og fritida, for å forebygge at noen radikaliseres, sier Anundsen.

Tett informasjonssamarbeid Både den amerikanske og norske justisministeren understreket viktigheten av informasjonsdeling under pressekonferansen tidligere i dag.

- Det er viktig å dele informasjon på tvers av nasjoner, om hvem som utgjør en trussel. Det hjelper lite om vi sitter på den infoen om personen utfører terror i andre land. Det samme gjør vi jo også innenfor Schengen-samarbeidet, sier Anundsen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under pressekonferansen tidligere i dag uttrykte den amerikanske justisministeren samme holdning:

- Vi er bekymret for at våre borgere drar ut og deltar i kamper i Syria og Irak, og så kommer tilbake og utfører straffbare handlinger i USA. Det er et problem som viser hvor viktig det er med informasjonsutveksling, slik at vi vet hvem som har reist, hvor de kommer fra, og hvor de reiser tilbake til, sier Holder.

Anundsen understreker at Norge, USA og andre land skal dele informasjon om hva fremmedkrigere foretar seg i utlandet, hvor de er og hvem de er sammen med. Men om dette innebærer et bredt etterretningssamarbeid mellom USA og Norge, og hva dette arbeidet eventuelt går ut på, vil ikke Anundsen utdype.

- Etterretningsarbeidet vårt kan jeg ikke gå nærere inn på, sier han til Dagbladet.

Til slutt understreker han at han er stolt over hva Norge har fått til på ekstremismeområdet.

- Jeg er stolt over at vi har klart å få USAs utenriksminister til Norge for første gang på ti år, sier Anundsen.

Delte erfaringer Regjeringen presenterte i juni en 30 punkts stor handlingsplan mot radikalisering og voldelige ekstremisme. Den skal sørge for at unge ikke havner i ekstreme miljøer, gjennom samarbeid mellom alt fra helsevesen og skole til frivillige organisasjoner og Politiets sikkerhetstjeneste.

Det var denne handlingsplanen den amerikanske justisministeren var interessert i. 

For selv om det er flere ekstremister i USA enn i Norge, utgjør de en større andel av befolkningen her enn i USA, og den amerikanske justisministeren har merket seg Norges innsats mot radikalisering.

- Handlingsplanen er veldig imponerende. Vi kommer til å ta den med tilbake til USA for å se om vi kan gjøre noe lignende, sa justisminister Holder på pressekonferansen.

Ett av de viktigste punktene i den nye handlingsplanen, er hvordan Norge skal takle radikale fremmedkrigere som nå blant annet reiser ut til Irak og Syria. Der har den norske justisministeren sendt et nytt lovforslag på høring, som utvider forbudet mot rekruttering til deltakelse i væpnet konflikt.

Les mer om voldelig ekstremisme i Norge: • Slik vil regjeringen bekjempe radikalisering og voldelig ekstremisme i Norge

USA vil ha informasjon om norsk ekstremisme

Tror ikke enslige radikalister fanges opp

Her er bildene som dokumenterer at norske Syria-krigere kriger med noen av verdens farligste terrorister