Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge og verden krever demokrati

EU, FN og land i Asia reagerer kraftig på militærkuppet i Thailand. - Bananstat, mener Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge og alle EU-land fordømmer den militære maktovertakelsen i Thailand.

-Vi krever at de militære trer tilbake og gir rom for den demokratiske valgte regjeringen. Jeg håper at situasjonen kan løses på en fredelig måte og at landet snarest vender tilbake til en demokratisk ordning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse fra New York. 

Til tross for forsikringer om at makten snarlig skal gis tilbake til borgerne, skaper militærkuppet, som i går avsatte Thailands folkevalgte statsminister Thaksin Shinawatra, kraftige reaksjoner.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller kaller militærkuppet i Thailand «bananstat-aktig», og EU krever at demokratiet straks blir gjeninnført i landet.

- Det er fullstendig uakseptabelt og fullstendig bananstat-aktig at de militære går inn og overtar makten i landet mens statsministeren er i utlandet, sier den danske utenriksministeren, i følge  NTB.

I likhet med Thailands statsminister Thaksin Shinawatra befant Per Stig Møller seg i FNs hovedforsamling i New York da nyheten om militærkuppet ble kjent.

Finland, som for tiden har formannskapet i EU, er også klar i sin fordømmelse av de militære kuppmakerne.

- Det er svært beklagelig at de demokratiske institusjonene i landet synes å være overtatt ved bruk av militærmakt, sier Finlands statsminister Matti Vanhanen.Vanhanen ber på vegne av EU kuppmakerne om straks å gjenopprette demokratiet i Thailand.

FNS 61. GENERALFORSAMLING I NEW YORK: Kofi Annan og flere av verdens ledere reagerer kraftig på militærkuppet i Thailand. Foto: Epa
FNS 61. GENERALFORSAMLING I NEW YORK: Kofi Annan og flere av verdens ledere reagerer kraftig på militærkuppet i Thailand. Foto: Epa Vis mer

Kommer ikke tilbake

Thaksin har mye støtte utenfor Bangkok, og om han velger å returnere til hjemlandet er det knyttet stor usikkerhet til hva som kan skje.

Men selv er statsministeren fremdeles i New York. Regjeringens offisielle talsmann, som er samen med Thaksin, sa i natt at han tvilte på en snarlig retur.

- Vi må akseptere det som har skjedd.

USAs utenriksdepartement sier i en uttalelse at de ikke er tilfredse med den militære maktovertakelsen, men håper at «det thailandske folk vil løse politiske uenigheter i overenstemmelse med demokratiske prinsipper og i henhold til loven.»

Australia, New Zealand og Japan, som har tette økonomiske bånd med Thailand, ber nå hæren om å raskt gjenninføre demokratiet i landet. New Zealands statsminister Helen Clark sa i går kveld at hun fordømte «enhver prosess som ønsker å kaste en regjering med grunnlovsstridige og udemokratiske midler».

Annan reagerer

FNs generalsekretær Kofi Annan, var bekymret over utviklingen i Thailand og vektla at dette ikke skal tjene som et eksempel for andre i den asiatiske regionen.

- FN har alltid støttet at regimeendringer skjer ved bruk av stemmeseddelen og demokratiske virkemidler, sa Annan til CNN.