Norge øker klimagassutslippene

Slapp ut 0,4 prosent mer i 2018 enn året før.

STORE UTSLIPP: Utvinning av olje og gass er sammen med transport de største utslippskildene av klimagasser i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STORE UTSLIPP: Utvinning av olje og gass er sammen med transport de største utslippskildene av klimagasser i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske klimagassutslipp økte med 0,4 prosent i 2018, sammenliknet med året før. Det viser foreløpige tall presentert i dag av Statistisk sentralbyrå.

Årsaken til oppgangen er ifølge SSB at det ble andelen biodrivstoff var lavere i veitransporten i 2018, og at forbruket av fossilt drivstoff økte i andre former for transport.

Økningen på utslipp fra veitrafikk fra 2017 til 2018 var på tre prosent. Nedgangen i bruken av biodrivstoff skyldes ifølge SSB at importen av palmeolje har gått kraftig ned.

Bruken av palmeolje i biodrivstoff var en kontroversiell sak i hele 2018, og Stortinget har blitt enige om å fase ut palmeolje helt fra biodrivstoff i løpet av året, skriver Teknisk Ukeblad.

Også utslippene fra luftfart, sjøfart, fiske og motorredskaper økte i 2018, skriver SSB.

I 2017 var de norske utslippene av klimagasser 52,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Tallene inkluderer ikke utslipp fra internasjonal skipstrafikk og luftfart.

Dårlig tid

Fjorårets spesialrapport fra FNs klimapanel viste at det vil ha katastrofale konsekvenser for mennesker, samfunn og økosystemer, dersom vi ikke greier å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer