Nato-toppmøte:

Norge øker Ukraina-støtten

Regjeringen framskynder 2,5 milliarder i Ukraina-støtte fra Nansen-programmet, slik at støtten blir på 10 milliarder kroner totalt i 2023. - Enorm vilje til å støtte Ukraina, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

ØKER HJELPEN: Regjeringen øker den militære støtten til Ukraina med 2,5 milliarder kroner for 2023. Foto: NTB
ØKER HJELPEN: Regjeringen øker den militære støtten til Ukraina med 2,5 milliarder kroner for 2023. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ukraina har et akutt behov for mer militær støtte og materiell nå. Norge utvider derfor den militære støtten til Ukraina med 2,5 milliarder kroner til 10 milliarder kroner for 2023, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til pressen i Vilnius i forkant av Nato-toppmøtet tirsdag.

Økningen «lånes» fra Nansen-programmet, som har en ramme på 75 milliarder kroner over fem år.

Norge vil også øke støtten til Natos støttefond for Ukraina. Det vil gis 300 millioner i år og totalt 1,5 milliarder kroner over fem år.

- Det er et tydelig signal om langsiktig støtte til Ukrainas reformarbeid og vil knytte Ukraina tettere til alliansen, sier Støre.

Støre er tirsdag på plass i Litauens hovedstad Vilnius, hvor statsledere og regjeringssjefer er samlet til Nato-toppmøte. Også USAs president Joe Biden er til stede i Vilnius.

- Enorm vilje til å støtte Ukraina

Mandag sa Tyrkia ja til å ratifisere Sveriges Nato-medlemskap, og dette var naturlig nok tema da Stoltenberg holdt sin åpningsprat før toppmøtet tirsdag.

- Å forsvare de baltiske landene blir mye lettere med Sverige i Nato. Så dette toppmøtet er allerede historisk før det har begynt, sier han.

- Som Sveriges nabo er det bra å ha Sverige som medlem, sier den norske Nato-sjefen.

Han understreker at det også er i Tyrkias interesse å ha med Sverige i Nato.

Før møtet sa Stoltenberg at økningen i militær støtte til Ukraina er en klar beskjed til landet, og at det vil være en tragedie om Putin vinner.

- Det er en enorm vilje til å støtte Ukraina, sier Nato-sjefen.

TOPPMØTE: Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Bjørn Arild Gram møtte pressen i forkant av toppmøtet i Vilnius. Foto: NTB
TOPPMØTE: Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Bjørn Arild Gram møtte pressen i forkant av toppmøtet i Vilnius. Foto: NTB Vis mer

- Et møte som blir viktig for Norge

Tirsdag morgen trekker statsministeren fram fire grunner til at dette toppmøtet blir viktig for Norge.

- Det vil styrke Natos evne til å være viktige for norsk forsvar i krise og krig. Vi vil nå kunne trene i fredstid innenfor et avklart område med våre allierte.

Videre sier Støre at regjeringen vil bevilge mer penger til forsvar.

- Det er nødvendig. Forsikringsprisen går opp. Derfor har vi besluttet å nå toprosentsmålet innen 2026. Norge er nå blant landene som har en klar plan for dette.

Kun elleve av alliansens 31 medlemsland oppfyller i 2023 målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Statsminister Jonas Gahr Støre trekker også fram at medlemslandene skal opprette et Nato-senter for kritisk undersjøisk infrastruktur.

Som største leverandør av gass til Europa har Norge et særlig ansvar for beskyttelse av undersjøisk infrastruktur. Dette var bakgrunnen for at jeg sammen med Tysklands forbundskansler Scholz i fjor tok initiativet til at Nato skulle få en større rolle i dette viktige arbeidet, sier Støre.

Det fjerde viktige punktet Støre nevner, er at hele Norden nå er med i nato.

- Det betyr for vår planlegging å ta imot for alliert mottak og være transittland. Vi inviterer stortinget til å sitte ned fra start og være enig om hva som er utgangspunktet for den neste langtidsplanen.

- Absurd:

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier ifølge Reuters at det er absurd dersom ikke Ukraina tilbys et Nato-medlemskap på Nato-toppmøtet i Vilnius.

Han har tidligere sagt at han forstår at Ukraina ikke kan bli med i Nato så lenge krigen mot Russland pågår, skriver NTB.

Vil lage « Nato-bane » for Ukraina

Et tema på agendaen på møtet blir framtidig Nato-medlemskap for Ukraina, selv om Det hvite hus sier tirsdag at det ikke kommer en kontret tidsplan.

Nato vil legge fram en bane for hvordan Ukraina en gang kan slutte seg til militæralliansen, men det kommer ingen tidsplan, ifølge Det hvite hus.

En «reformbane for Ukraina» vil bli skissert, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til pressen i forbindelse med Nato-toppmøtet i Vilnius tirsdag.

- Jeg kan ikke gi det noen timeplan, tilføyde han.

Sullivan bekreftet at president Joe Biden skal møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Litauen onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer