TETT PÅ: Her er marinbiolog og hobbydykker Fredrik Myhre omringet av hundrevis av haier langs norskekysten. Video: Fredrik Myhre Vis mer

Norge: Omringet av hundrevis av haier

Hvert år strømmer tusenvis av haier til Jærkysten. - Alle burde oppleve dette, sier marinbiolog og dykker Fredrik Myhre.

Publisert

Like over den blodrøde tareskogbunnen svømmer de. Skapningene mange mener har et ufortjent dårlig rykte - pigghåen.

Marinbiolog i WWF og hobbydykker Fredrik Myhre, er en ivrig forsvarer av den mest kjente og utbredte «norske» haien.

- Det å svømme i norske farvann med over hundre hai i synsfeltet til enhver tid, er helt magisk, sier Myhre til Dagbladet.

Se video fra dykket øverst i saken!

20 000 haier

Nylig var han og et par andre dykkere ved Jærens rev, langs Jær-kysten, hvor de ble omringet av hundrevis av haier. Hvert år fra midten av juni til midten av juli, strømmer store stimer pigghå til den vakre tareskogen på revet.

- Der ser vi opptil 20 000 haier i én stim.

KOLLIDERER: Det ikke uvanlig at haien kommer tett på, forteller Myhre. Foto: Fredrik Myhre
KOLLIDERER: Det ikke uvanlig at haien kommer tett på, forteller Myhre. Foto: Fredrik Myhre Vis mer

Pigghå er den mest tallrike haiarten vi kjenner til, ifølge Havforskningsinstituttet. Det er ikke uvanlig at haiarten, som kan bli over en meter lang, samler seg i massive stimer.

Blant pigghåene som hvert år oppsøker Jær-kysten er de fleste som er observert hunner, flere av dem er gravide. Marinbiolog Myhre tror at haien kommer hit i en slags gytevandring.

- Haien krasjer i dykkermasken

Badende trenger derimot ikke frykte for å miste tær dersom de skulle støte på de massive stimene. Pigghå, i likhet med andre haier, har ikke menneskekjøtt på menyen. Den holder seg god og mett på småfisk og blekksprut.

- Alle burde oppleve pigghåen i sitt naturlige habitat. Det tror jeg hadde gjort at mange hadde blitt kvitt haifrykten, sier haientusiast Myhre.

Han beskriver haien som forsiktig og nysgjerrig.

- Svømmer du etter den, vil den stikke av. Men det er ikke uvanlig at fire - fem pigghåer krasjer i dykkermaska din i løpet av et dykk. De kan komme veldig tett på, og det er en helt fantastisk opplevelse hver gang.

«Sterkt truet»

I en periode har det vær svært mye overfiske av pigghå i norske farvann. På den norske rødlista over truede arter er haiarten kategorisert som «sterkt truet».

- Pigghåen er en fantastisk fisk. Det har vært en veldig viktig kommersiell matfisk. På 50- og 60-tallet hadde man blant verdens største pigghåfiskerier i Norge. Så mye som en tredjedel av all «fish and chips» i England, besto på et tidspunkt av pigghåkjøtt, forteller Myhre.

SYLSKARPE SKJELL: Et dupp i havet kan bli en uhyggelig opplevelse dersom man ikke er forsiktig og ser seg for. Video: Celina Morken Vis mer

Overfiske har gjort at det ved flere anledninger har vært svært strenge restriksjoner på fiske. De siste åra har den også blitt mindre attraktiv som mat.

«Elefant-graviditet»

- Pigghåen blir kjønnsmoden omtrent samtidig som deg og meg, i 12-14-årsalderen. Når hunnene først blir gravide, er de gravide i 22 måneder. Det er like lenge som elefanten. Og så føder den bare mellom fire og tjue avkom hver gang. Det klart at det er en fisk som er veldig følsom for overfiske, da den reproduserer seg veldig seint og veldig sakte, forklarer marinbiologen.

Myhre og organisasjonen hans Hjelp havets haier ønsker bedre beskyttelse og forskning.

- Man har smått fått på plass merkefiske av pigghåen, hvor man utstyrer haiene med satellittmerker. Dette arbeidet håper vi at norske myndigheter kan skalere opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer