Russland anklages for massivt hackerangrep

- Norge opplever slike dataangrep eller forsøk på det annenhver uke

Foreløpig er det uvisst om Norge har blitt rammet i forbindelse med det massive dataangrepet som ble kjent mandag. Nasjonal sikkerhetsmyndighet avslører at Norge opplever lignende angrep ofte.

ANGREPSBEKJEMPER: Seksjonsleder for Norges nasjonale cybersenter, Håkon Bergsjø, sier Norge jevnlig opplever forsøk på lignende angrep som det Australia og Storbritannia har blitt utsatt for. Foto: NTB scanpix
ANGREPSBEKJEMPER: Seksjonsleder for Norges nasjonale cybersenter, Håkon Bergsjø, sier Norge jevnlig opplever forsøk på lignende angrep som det Australia og Storbritannia har blitt utsatt for. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et tjuetall mennesker jobber på spreng hos Norges nasjonale cybersenter (NorCERT). Bare ett døgn har gått siden beskjeden om et globalt dataangrepet tikket inn. Nå kartlegges og kontaktes selskaper over hele landet. Fra bygget på Bryn i Oslo skal det avdekkes hvorvidt norske selskaper også er rammet.

- Vi ser nå på de tekniske detaljene som har kommet om angrepet. Vi får jevnlig informasjon om slike angrep i Norge, og opplever alvorlige angrep eller forsøk på dette annenhver uke, forteller seksjonsleder Håkon Bergsjø.

Ifølge USA og Storbritannia er det hackere, støttet av russiske myndigheter, som har utført det omfattende dataangrepet, der flere millioner rutere over hele verden skal være infisert. Angrepet skal være en del av en spionasjekampanje rettet mot ulike lands myndigheter, bedrifter og kritisk infrastruktur, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ingen norske så langt

Bergsjø sier til Dagbladet at det de nå jobber med, er å kartlegge internettilknyttet utstyr og maskiner hos aktører i Norge, for å se om noen av disse kan være eksponert eller dårlig sikret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer