- Norge oppmuntrer til kriminalitet i Kina

Kina fyrer løs mot Norge på ny pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Forholdet mellom Norge og Kina er på et historisk lavmål etter fredspristildelingen til Liu Xiaobo.

I dag var det igjen duket for møte med pressen i utenriksdepartementet. Og fredsprisen til Liu Xiaobo ble nok en gang hovedtema.

- Vårt standpunkt er krystallklart: Å gi prisen til en domfelt kriminell er det samme som å oppmuntre til kriminalitet i Kina, sier talsmann Ma Zhaoxu.

Han hadde også en lang tordentale på lager, på spørsmål om nøyaktig hvilke lover Liu Xiaobo har brutt og hvorfor kona hans, Liu Xia, er satt i husarrest.

- Har du riktig fakta? utfordret talsmannen CNNs korrespondent, før han startet monologen:

- Noen politiske figurer og myndigheter støtter tildelingen til Liu Xia, og jeg setter spørsmålstegn ved deres intensjoner. Er det fordi de avskyr Kinas utvikling og hater Kinas politiske system? Er det fordi Kinas valg av den sosialistiske vei var rett, at det har vært en suksess og helt riktig? Jeg mener Kinas utvikling har gitt svaret. 1,3 milliarder mennesker burde ha mest å si. Hva Kina gjør er Kinas sak. De få partiske individene i den norske komiteen har ingen rett til å dømme, og ingen andre vestlige myndigheter har rett til å blande seg.

- Vi vil ikke tillate noen å blande seg i våre interne anliggender.

- Kan ikke late som På spørsmål om hvorfor en rekke politiske møter er avlyst, samt at Rybak-operaen er erklært uønsket i Kina, gjentok talsmannen at fredspristildelingen har skadet det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina.

Talsmannen mente det var helt forståelig at en rekke kinesiske samarbeidspartnere «føler uvilje» mot å samarbeide med sine norske motparter.

Da Dagbladet gjentok spørsmålet: Betyr avlysningene at nordmenn ikke er velkomne i Kina?

- Jeg har gjort det veldig klart at ved å støtte en feil avgjørelse fattet av den norske Nobelkomiteen, har den norske regjeringen skadet vårt bilaterale forhold. Kan noen forvente at et land forholder seg rolig og later som om ingenting har skjedd? Kinas suverenitet og stolthet er krenket, sa Ma Zhaoxu.

Talsmannen ble gjentatte ganger bedt om å svare på de internasjonale kravene om løslatelse av årets Fredsprisvinner.

Da følte Ma for å understreke følgende:

- Kina har gjort oppsiktsvekkende framskritt når det gjelder menneskerettigheter. Resultatet er der for alle å se. Men fengslingen har ingenting med menneskerettigheter å gjøre. Men handler om respekt for loven.

Krav om reform
Presset og oppmerksomheten rundt Fredsprisen, kommer samtidig med at det er kommet klare krav om politisk reform.

I går ble det publisert et åpent brev undertegnet tidligere partiveteraner. I dag har en rekke medier på det kinesiske fastlandet kastet seg på.

Aviser som China Youth Daily, Beijing News, Shanghai Oriental Morning Post og Modern Express i Nanjing har i dag alle artikler, som fokuserer på statsminister Wen Jiaobaos løfter om politisk reform.

Xiaoxiang Morning Post hadde i går en sak med tittelen: «Kina skal lansere en 30 års reform». Artikkelen ble raskt sensurert.
 
Avisa South China Morning Post i Hongkong skriver at det virker som mediene på fastlandet forsøker å legge press i forkant av Kommunistpartiets kongress, som skal stake ut Kinas politikk de neste fem årene.

Sju ganger i løpet av de 43 dagene mellom 23. august og 3. oktober, har Wen Jiaobao tatt til orde for politiske reformer.