Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge på 24. plass i klimaranking

Knust av Danmark og Sverige, som topper lista.

LANGT FRAM: Statsminister Erna Solberg snakket om regjeringens klimapolitikk under Zero-konferansen i fjor. Undersøkelsen til Germanwatch viser at det er langt fram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LANGT FRAM: Statsminister Erna Solberg snakket om regjeringens klimapolitikk under Zero-konferansen i fjor. Undersøkelsen til Germanwatch viser at det er langt fram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Bare Finland gjør det svakere enn Norge av de nordiske landene i den klimapolitiske kåringen til det tyske instituttet Germanwatch.

De fleste EU-land er foran Norge. Vi er også bak land som Marokko, Mexico og Indonesia.

Rankingen bygger på fem typer indikatorer: Utslippsnivå. Utvikling i utslipp. Fornybar energi. Effektivitet. Klimapolitikk for øvrig.

Kommer til kort - Germanwatch sin ranking måler hvert lands politikk og insentiver for utslippsreduksjoner opp mot potensialet for å bidra til reduserte utslipp. Denne måten å måle på viser at Norge kommer til kort i den store klimadugnaden, sier Ingrid Lomelde, leder for klima- og energiavdelingen til WWF.

- Vi har fine mål på papiret, men norske utslipp fortsetter å stige år for år.

Og det er til tross for at Norge er det landet i Europa med de beste forutsetningene for å insentivere nye løsninger både i byggsektoren, i transport og i energisektoren, sier hun.

Dårligere enn i fjor - Med årets 24.plass, ned tre plasser fra i fjor, ser vi at Norges klimapolitikk hverken bidrar til å insentivere satsing på nye teknologier eller grønne arbeidsplasser, sier Lomelde.

- Vi forbigås av land som Marokko og Mexico fordi disse landene er nødt til å satse friskt og nytt hvis de skal skape arbeid og økonomisk vekst.

Nok en gang blir det tydelig at regjeringens puslete satsing på fornybare løsninger drukner i de stadig økende utslippene fra petroleumssektoren, sier hun.

Ambisiøse dansker Ingrid Lomelde peker på at våre naboland Danmark og Sverige topper rankingen med sine konkrete klimatiltak. 

LOVFESTE: - Det er på høy tid at Norge også lovfester våre klimamål og holder norske politikere ansvarlig for å redusere utslippene hvert år, slik vi kan gjøre gjennom en nasjonal klimalov, sier Ingrid Lomelde i WWF.
LOVFESTE: - Det er på høy tid at Norge også lovfester våre klimamål og holder norske politikere ansvarlig for å redusere utslippene hvert år, slik vi kan gjøre gjennom en nasjonal klimalov, sier Ingrid Lomelde i WWF. Vis mer

- Danmark er på topp med sin klimalov og sine svært ambisiøse mål om å erstatte kullkraft med fornybart, og Sverige ligger på andreplass med sine dokumenterte utslippsreduksjoner som de har fått til gjennom en god bruk av insentiver i ulike sektorer, sier hun. 

- Det er på høy tid at Norge også lovfester våre klimamål og holder norske politikere ansvarlig for å redusere utslippene hvert år, slik vi kan gjøre gjennom en nasjonal klimalov, sier Lomelde.

Drukner i olje - Norges klimapolitikk drukner i olje. Vi gjør noe med fornybar energi, men det monner ikke i forhold til de store bevilgningene til petroleumsindustrien.
Vi kan ikke lete etter mer olje hvis vi skal nå togradersmålet, sier Ingrid Lomelde i WWF.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!