Norge på billigsalg

Norske bedrifter er på billigsalg, fastslår et av verdens mest anerkjente analysebyråer. Oslo Børs er nemlig Europas billigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Orkla kan bli raidet

Oppkjøpslista

Hvem eier oss i neste uke? er spørsmålet tusenvis av ansatte og engstelige bedriftstopper stiller seg.

Det pågår en oppkjøpsiver ved Oslo Børs Norge tidligere ikke har sett maken til. Mens det hittil i år allerede er lagt inn bud på 23 norske selskaper, var det i hele 1998 bare en håndfull oppkjøp.

Dette skjer samtidig som en av verdens største investeringbanker - Morgan Stanley Dean Witter - konstaterer at Oslo Børs er Europas billigste, ifølge Finansavisen i går.

Engstelig Jens P.

Og ingenting tyder på at oppkjøpsbølgen er over. Markedet venter at flere selskaper vil bli budt på og kjøpt. I enkelte næringer vil det bare være plass til noen få globale bedrifter. Det skremmer norske bedriftseiere.

En av de engstelige er Orkla-sjefen Jens P. Heyerdahl.

I går kjøpte han aksjer for å blokkere et fiendtlig oppkjøp av Orkla. 50 millioner kroner fra sin egen lommebok brukte han for å sikre kontrollen over sin egen skute.

- Rosengren har rett

Finansprofessor ved Norges Handelshøyskole, Thore Johnsen, lar seg ikke skremme av oppkjøpsiveren. Han mener årsaken til at Oslo Børs er så billig er at den er dominert av modne selskaper med liten vekst og lav lønnsomhet.

- Jeg tror ikke nødvendigvis norske selskaper er priset for lavt, men at utenlandske selskaper er priset for høyt, sier han. Men Johnsen tror ikke hele forklaringen på den lave prisingen ligger i selskapene selv.

- Det norske markedet er politisert - det har Sveriges næringsminister helt rett i, sier finansprofessoren.

Norge - et problem

- Også i andre land tas det politiske hensyn, men da skjer det bak lukkede dører. Den åpne diskusjonen i Norge gjør at mange reserverer seg i frykt for kritikk i mediene. En åpen diskusjon gjør at Dagbladet bestemmer i for stor grad, sier Johnsen - med henblikk på banktoppenes vandring til Løvebakken.

Johnsen mener politiseringen av finansbransjen også smitter over på de andre selskapene. Norge blir oppfattet som et «problemmarked», mener han.

Professoren er redd for at vi i Norge er for opptatt av å beskytte det bestående.

- Å beskytte dem som er her nå, er ikke nødvendigvis det riktige. Vi må akseptere at verden endrer seg raskere enn noen gang. Vi kan ikke bare tenke på engstelige bedriftsledere og arbeidstakere som ikke evner å omstille seg.

Selger for lett

Tidligere statssekretær for Gro Harlem Brundtland, som nå har startet sitt eget firma innenfor økonomi, Ole Berrefjord, er atskillig mer skeptisk til utviklingen.

- Vi risikerer at vi for lett selger til dem som byr høyest. Det høyeste budet er ikke nødvendigvis den beste løsningen når vi skal tenke langsiktig, understreker han.

Han mener politikere og næringslivstopper må ha klare strategier for hvordan norsk kapital skal brukes.

- Vi risikerer at vi sitter med små poster i all verdens selskaper, mens vi taper muligheten for å styre. Både politikere og næringslivstopper må tenke gjennom hva de vil ute og hjemme. Dette er avgjørende for sysselsetting og kompetanseutvikling her i landet.

NEGATIV TIL OPPKJØP: - Dersom Orkla kjøpes opp fra utlandet, vil konsernet bli splittet opp, tror konserntillitsvalgt Stein Stugu.