Norge på Europa-topp i innvandring

Fra 2009 til 2010 økte den permanente innvandringen til Norge med 15 prosent. Og tendensen fortsatte i 2011.

 ARBEIDSINNVANDRING:  Polakker er nå den største gruppen utenlandske statsborgere med adresse i Norge. Pr. 1. januar 2012 var det ifølge Statistisk Sentralbyrå 72 000 polakker med norsk adresse. Svenske statsborgere er nest største gruppe med 36 000.  Her fra starten på arbeidsinnvandringsbølgen fra Polen våren 2004 der polakker står i kø for i registrere seg hos Politiets utlendingsenhet i Storgata i Oslo. ARKIVFOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET.
ARBEIDSINNVANDRING: Polakker er nå den største gruppen utenlandske statsborgere med adresse i Norge. Pr. 1. januar 2012 var det ifølge Statistisk Sentralbyrå 72 000 polakker med norsk adresse. Svenske statsborgere er nest største gruppe med 36 000. Her fra starten på arbeidsinnvandringsbølgen fra Polen våren 2004 der polakker står i kø for i registrere seg hos Politiets utlendingsenhet i Storgata i Oslo. ARKIVFOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) slår fast at Norge i perioden 2009-2010 opplevde en langt større økning i innvandringen enn andre OECD-land, skriver Dagens Næringsliv.

Måler man i forhold til antall innbyggere er det bare i Sveits at innvandringen har vært større i prosent.

Store deler av økningen skyldes arbeidsinnvandring fra land som Polen, Litauen og Latvia.

Her er tallene fra Statistisk Sentralbyrå over nasjonaliteten til utenlandske statsborgere med norsk bostedsadresse.

Polske statsborgere utgjorde pr. 1. januar 2012 den største gruppen med vel 72 000. Svenske statsborgere er nest størst emd 36 000.

Seniorforsker Jon Erik Dølvik ved forskningsstiftelsen Fafo mener en av årsakene er at de arbeidsinnvandrerne som har kommet til landet, gir tips om mulighetene i Norge til sine venner og kjente i hjemlandet.

- Jo større beholdning av folk fra fremmedland i Norge, jo høyere er tilbøyeligheten til at flere drar nettopp hit. Det gir en selvforsterkende effekt, mener Dølvik.

Seniorforsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå er enig, og mener at finanskrisen i Europa har ført til at de gruppene som før dro til land som Irland og Storbritannia, nå velger seg Norge.

Dølvik peker også på at Norge har et høyt lønnsnivå, 30 prosent høyere enn i Sverige og 50 prosent høyere enn snittet i EU-landene.

(NTB)