Norge på rentetoppen

Nordmenn betaler i dag den høyeste realrenta blant verdens OECD-land. Flere av landets ledende økonomer advarer nå sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å sette opp renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens rentedom faller i morgen klokka 14. Da vil sentralbanksjef Svein Gjedrem offentliggjøre konklusjonen fra bankens hovedstyre: renteoppgang eller ikke!

Etter sentralbankens maimøte var signalene fra Gjedrem klare. Den gang anså han det som mer sannsynlig at «inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2,5 prosent enn at den blir lavere». Ved utsikter til høy inflasjon setter Norges Bank renta opp, for å presse prisene ned igjen.

Sentralbankens signal var derfor et kraftig varsku til lånekundene.

Men nå kan situasjon ha endret seg. Fallet på børsene, den sterke norske krona og et økende antall arbeidsløse kan tale for at renta likevel ikke bør heves. Økonomer Dagbladet har vært i kontakt med, er klare i sine konklusjoner:

 • Tor Steig, NHOs sjeføkonom: - Renta har allerede gjort bremsejobben. Sånn situasjonen er nå, ser det ut som om jobben gir en sterkere effekt enn det som er ønskelig. Virkningen av valutakursen er dramatisk for de bedriftene som konkurrerer med utenlandske bedrifter. Vi har allerede nedbygd industrien med 25000 årsverk fra 1998 til 2001, og har mer i vente. Dette gjør at jeg ville vært svært forsiktig med å sette opp renta nå. Vi taper konkurranseevne i hurtigere tempo enn noensinne.
 • Stein Reegår, LO-økonom: - Med den høye kronekursen vi nå har, blir det svært vanskelig å begrunne en renteheving. Ut fra dagens forhold vil enhver rimelig prognose vise at prisutsiktene er godt under 2,5 prosent. Den største utfordringen for sentralbanken er derfor på sikt å få normalisert kronekursen, sier Reegård.
 • Per Richard Johansen, rådgiver i Statistisk sentralbyrå: - Det internasjonale bildet, med reduserte utsikter til renteøkning i USA, tilsier at det er mindre aktuelt med en økning også her hjemme. I tillegg har krona styrket seg betydelig bare siden Norges Banks forrige møte, påpeker Johansen. Han er også opptatt av at folks kjøpeiver ser ut til å flate noe ut, i hvert fall om vi skal legge de siste tallene for detaljomsetningen til grunn.

  - Kombinerer vi dette med et noe mindre stramt arbeidsmarked og byråets egne prognoser for renteutviklingen, så ser vi at Norges Bank vil overoppfylle sitt inflasjonsmål om de setter opp renta nå.

 • Øystein Dørum,sjeføkonom i DnB Markets: Dørum mener argumentene mot å sette opp renta er blitt både flere og bedre den siste tida.

  - For det første er arbeidsledigheten i Norge på vei oppover. Ved utgangen av mai var den sesongjusterte registrerte ledigheten 73000. På samme tid for et år siden var den under 60000.

  - For det andre har krona styrket seg omtrent 15 prosent de siste to åra - 9 prosent bare siden årsskiftet. Sterkere krone gir oss billigere import, fører til at mer av forbruket vårt skjer utenlands og rammer konkurranseevnen til både eksportorientert næringsliv og en del hjemmekonkurrerende virksomheter.

  - For det tredje: Det som skjer på verdens børser, vil kunne trekke aktiviteten ned. Lavere børsverdier gir lavere etterspørsel fra husholdningene - de blir fattigere og vil spare mer - og lavere etterspørsel fra bedriftene.

  Alt dette er forhold som kan trekke i retning av ikke å øke renta, påpeker Dørum, som likevel tror Gjedrem vil heve den blant annet på grunn av det friske lønnsoppgjøret, politikernes bruk av penger og bedriftenes låneopptak.

 • Arne Hyttnes, adm.dir i Sparebankforeningen: - Det har skjedd mye de siste fjorten dagene. En ting er hva den høye kronekursen gjør med næringslivet, en annen hva den tiltakende arbeidsledigheten fører til. Begge deler er forhold som vil ha en bremsende effekt på prisstigningen. Dermed er det ikke så påkrevet å gjøre noe med renta nå. I samme retning trekker at konjunkturene ute kommer til å utvikle seg svakere, og dermed gi mindre stimuli inn i norsk økonomi. Og at produktiviteten i norsk økonomi er større enn vi har trodd tidligere.

  Min oppfordring til sentralbanksjefen er derfor: Hold an en måned til! Ikke sett opp rentene før du har sett ytterligere på utviklingen både nasjonalt og internasjonalt.

HAR GJORT JOBBEN: - Renta har allerede gjort bremsejobben, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer