Norge på rentetoppen

Nordmenn betaler i dag den høyeste realrenta blant verdens OECD-land. Flere av landets ledende økonomer advarer nå sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å sette opp renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens rentedom faller i morgen klokka 14. Da vil sentralbanksjef Svein Gjedrem offentliggjøre konklusjonen fra bankens hovedstyre: renteoppgang eller ikke!

Etter sentralbankens maimøte var signalene fra Gjedrem klare. Den gang anså han det som mer sannsynlig at «inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2,5 prosent enn at den blir lavere». Ved utsikter til høy inflasjon setter Norges Bank renta opp, for å presse prisene ned igjen.

Sentralbankens signal var derfor et kraftig varsku til lånekundene.

Men nå kan situasjon ha endret seg. Fallet på børsene, den sterke norske krona og et økende antall arbeidsløse kan tale for at renta likevel ikke bør heves. Økonomer Dagbladet har vært i kontakt med, er klare i sine konklusjoner:

  • Tor Steig, NHOs sjeføkonom: - Renta har allerede gjort bremsejobben. Sånn situasjonen er nå, ser det ut som om jobben gir en sterkere effekt enn det som er ønskelig. Virkningen av valutakursen er dramatisk for de bedriftene som konkurrerer med utenlandske bedrifter. Vi har allerede nedbygd industrien med 25000 årsverk fra 1998 til 2001, og har mer i vente. Dette gjør at jeg ville vært svært forsiktig med å sette opp renta nå. Vi taper konkurranseevne i hurtigere tempo enn noensinne.
  • Stein Reegår, LO-økonom: - Med den høye kronekursen vi nå har, blir det svært vanskelig å begrunne en renteheving. Ut fra dagens forhold vil enhver rimelig prognose vise at prisutsiktene er godt under 2,5 prosent. Den største utfordringen for sentralbanken er derfor på sikt å få normalisert kronekursen, sier Reegård.
  • Per Richard Johansen, rådgiver i Statistisk sentralbyrå: - Det internasjonale bildet, med reduserte utsikter til renteøkning i USA, tilsier at det er mindre aktuelt med en økning også her hjemme. I tillegg har krona styrket seg betydelig bare siden Norges Banks forrige møte, påpeker Johansen. Han er også opptatt av at folks kjøpeiver ser ut til å flate noe ut, i hvert fall om vi skal legge de siste tallene for detaljomsetningen til grunn.

    - Kombinerer vi dette med et noe mindre stramt arbeidsmarked og byråets egne prognoser for renteutviklingen, så ser vi at Norges Bank vil overoppfylle sitt inflasjonsmål om de setter opp renta nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer