NATO-toppmøtet

Norge på Trumps verstingliste.
Frp: - Kravet om 2 prosent er absolutt. Ferdig snakka!

I et møte med Stortingets utenriks- og forsvarskomité og Trump-rådgivere i Washington nylig ble Norge nevnt som et «verstingland» som ikke bidrar nok til NATO.

REFSER ALLIERTE: USAs president sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Belgias konge.... og lederne for de andre NATO-landene på vei for å innvie det nye hovedkvarteret i Brussel i fjor. Norges statsminister Erna Solberg skimtes til høyre bak Trump. Norge er blant de landene i Europa med god økonomi som ifølge Trump må skjerpe seg og bruke mer penger på forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REFSER ALLIERTE: USAs president sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Belgias konge.... og lederne for de andre NATO-landene på vei for å innvie det nye hovedkvarteret i Brussel i fjor. Norges statsminister Erna Solberg skimtes til høyre bak Trump. Norge er blant de landene i Europa med god økonomi som ifølge Trump må skjerpe seg og bruke mer penger på forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA legger nå et knallhardt press på sine europeiske NATO-allierte for at de skal ta mer av regningen for felles forsvar. Her hjemme presses statsminister Erna Solberg (H) av sine egne.

- USA forventer at vi bruker 2 prosent av vårt bruttonasjonalprodukt innen 2024. Det holder ikke å si at vi skal bevege oss mot et mål. Vi må levere, ferdig snakka! Statsbudsjettet til høsten må vise en realistisk bane for å nå målet, sier Frps forsvarspolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Krasse brev

I de siste dagene har lederne for en rekke NATO-land fått kravbrev med til dels truende innhold fra USAs president Donald Trump. Et av landene som har fått brev, er Norge, noe VG avslørte i forrige uke. Tyskland skal ifølge New York Times ha fått det krasseste brevet.

Stortingets utenriks- og forsvarspolitikere, inkludert flere parlamentariske ledere, fikk et forvarsel på Trumps budskap da de møtte representanter for Det hvite hus i Washington for et par uker siden. Trumps folk nevnte spesielt fire land: Tyskland, Danmark, Nederland og Norge, får Dagbladet bekreftet. Alle fire ligger et godt stykke unna målet om å bruke 2 prosent av sine lands bruttonasjonalprodukt (BNP). Ifølge NATOs egen statistikk ligger landene på henholdsvis 1,24 prosent, 1, 17 prosent, 1, 15 prosent og 1, 62 prosent av BNP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer