Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-toppmøtet

Norge på Trumps verstingliste.
Frp: - Kravet om 2 prosent er absolutt. Ferdig snakka!

I et møte med Stortingets utenriks- og forsvarskomité og Trump-rådgivere i Washington nylig ble Norge nevnt som et «verstingland» som ikke bidrar nok til NATO.

REFSER ALLIERTE: USAs president sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Belgias konge.... og lederne for de andre NATO-landene på vei for å innvie det nye hovedkvarteret i Brussel i fjor. Norges statsminister Erna Solberg skimtes til høyre bak Trump. Norge er blant de landene i Europa med god økonomi som ifølge Trump må skjerpe seg og bruke mer penger på forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REFSER ALLIERTE: USAs president sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Belgias konge.... og lederne for de andre NATO-landene på vei for å innvie det nye hovedkvarteret i Brussel i fjor. Norges statsminister Erna Solberg skimtes til høyre bak Trump. Norge er blant de landene i Europa med god økonomi som ifølge Trump må skjerpe seg og bruke mer penger på forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA legger nå et knallhardt press på sine europeiske NATO-allierte for at de skal ta mer av regningen for felles forsvar. Her hjemme presses statsminister Erna Solberg (H) av sine egne.

- USA forventer at vi bruker 2 prosent av vårt bruttonasjonalprodukt innen 2024. Det holder ikke å si at vi skal bevege oss mot et mål. Vi må levere, ferdig snakka! Statsbudsjettet til høsten må vise en realistisk bane for å nå målet, sier Frps forsvarspolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Krasse brev

I de siste dagene har lederne for en rekke NATO-land fått kravbrev med til dels truende innhold fra USAs president Donald Trump. Et av landene som har fått brev, er Norge, noe VG avslørte i forrige uke. Tyskland skal ifølge New York Times ha fått det krasseste brevet.

BREVET TIL ERNA: President Donald Trump har sendt brev til lederne for de NATO-landene som han mener bidrar altfor lite til NATOs felles forsvar. Dette er kopi av brevet til statsminister Erna Solberg. Foto: J. David Ake/AP
BREVET TIL ERNA: President Donald Trump har sendt brev til lederne for de NATO-landene som han mener bidrar altfor lite til NATOs felles forsvar. Dette er kopi av brevet til statsminister Erna Solberg. Foto: J. David Ake/AP Vis mer

Stortingets utenriks- og forsvarspolitikere, inkludert flere parlamentariske ledere, fikk et forvarsel på Trumps budskap da de møtte representanter for Det hvite hus i Washington for et par uker siden. Trumps folk nevnte spesielt fire land: Tyskland, Danmark, Nederland og Norge, får Dagbladet bekreftet. Alle fire ligger et godt stykke unna målet om å bruke 2 prosent av sine lands bruttonasjonalprodukt (BNP). Ifølge NATOs egen statistikk ligger landene på henholdsvis 1,24 prosent, 1, 17 prosent, 1, 15 prosent og 1, 62 prosent av BNP.

Bakgrunnen for at disse fire landene ble nevnt spesielt i møtene skal ha vært at de har god økonomi og bør gå foran i å innfri forpliktelsene om å fordele kostnadene til NATO-forsvaret bedre. I dag står USA for over 70 prosent av NATOs forsvarsbudsjett.

- Frp har lenge arbeidet for at Norge skal nå 2 prosent-målet. Vi trenger et sterkere forsvar som gjør oss til en troverdig partner i NATO. Det gjelder også landmakten. Nå bør politiske diskusjoner avsluttes og oppmerksomheten rettes mot å levere det vi har lovet. Det handler om å ta vare på nasjonens sikkerhet og uavhengighet, sier Amundsen.

Statistisk Sentralbyrå har på spørsmål fra Klassekampen beregnet 2 prosent-målet vil koste omkring 24 milliarder mer på forsvar per år.

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

-Absolutt krav

- Det jeg kan si fra møtene i Washington, er at ingen la fingrene imellom. Kravet om at vi skal levere 2 prosent innen 2024, er absolutt. Det er Trumps klare forventning, sier Venstres forsvarspolitiske talsperson Abid Raja.

- Vår forsvarsevne er avhengig av USA. Og skal vi bevare vårt gode forhold til USA, er det maktpåliggende at vi viser evne og vilje til å nå 2 prosent-målet. Dette setter vår økonomi under press og gjør innhogg i våre budsjetter. Men vi er nødt til å forholde oss til vår viktigste partner, USA, sier Raja

Han mener Norge må endre strategi og tone overfor USA.

- Det tjener ikke Norge å nedsnakke Trump for mye. Uten å bli underdanig må vi blidgjøre vår nærmeste allierte. Smiger er bedre enn konfrontasjon, mener Raja.

Trump har gjort kravet om at alle skal bruke minst 2 prosent av sine lands BNP til forsvar til den altoverskyggende saken i NATO. På toppmøtet i fjor skapte han furore ved å refse NATO-allierte for «å ligge etter med betalingen». Det knyttes stor spenning til hva budskapet blir i år. Det spekuleres i om Trump vil knytte USAs NATO-forpliktelser til at de andre landene tar mer av byrden, og at han vil skjerpe kravene utover det som ligger i enigheten fra Wales-toppmøtet i 2014.

OMSTRIDT: Donald Trump ga sine NATO-allierte en reprimande ingen var forberedt på, da han deputerte på NATOs minitoppmøte i fjor sommer. Nå trapper han opp retorikken igjen. Tilhører til tordentalen: NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones
OMSTRIDT: Donald Trump ga sine NATO-allierte en reprimande ingen var forberedt på, da han deputerte på NATOs minitoppmøte i fjor sommer. Nå trapper han opp retorikken igjen. Tilhører til tordentalen: NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ut mot Merkel

Trump har særlig hengt ut Tyskland, Europas største økonomi, for å legge byrdene over på USA. «At USA bruker mer penger på å forsvare Europa når kontinentets økonomi, inkludert Tysklands, går bra og sikkerhetsutfordringene florerer, er ikke lenger bærekraftig for oss», skriver Trump.

Han mener Tyskland må ta på seg skylda for at andre NATO-land bidrar for lite.

- Tysklands underfinansiering av forsvar undergraver alliansens sikkerhet og legitimer at andre allierte heller ikke følger opp planen og forpliktelsene om å bruke mer på forsvar, fordi andre ser på deg som en rollemodell, heter det i brevet til Merkel.

Ifølge amerikanske medier er tilbaketrekking av amerikanske styrker i Tyskland en reaksjon som vurderes i den amerikanske administrasjonen.

- Jeg har stor forståelse for at Trump forlanger at Europa bærer en større andel av kostnadene. USA har garantert for Europas sikkerhet siden 1949, og reddet oss fra to verdenskriger. Det er på tide at Tyskland og Angela Merkel innser realitetene. Hun kan ikke forvente at amerikanske skattebetalere skal fortsette å subsidiere Tyskland.» sier Frps Per-Willy Amundsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!