Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge på utslippstoppen

Sverige har redusert utslippene med sju prosent, men Norge har økt sine med ni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De ferske tallene fra FNs klimakonvensjon er dyster lesning. Utslippene fra de rike landene i verden er høyere enn noen gang siden 1990, da de forpliktet seg til den internasjonale miljøavtalen. Og Norge er blant de landene som øker mest.

Klimakonvensjonen i Bonn (UNFCCC) melder i dag at utslippene fra de rike landene i verden, som går under betegnelsen anneks 1-land i Kyoto-protokollen, er på sitt høyeste på 15 år. Den kraftigste veksten er det de mest industrialiserte landene som står for.

Samlet sett har anneks 1-landene sett en reduksjon i utslipp på 2, 8 prosent siden 1990, men dette er ikke så positivt som det kan høres ut som.

Nedgang ingen varig trend

– Grunnen til dette er den voldsomme utslippsreduksjonen fra de tidligere østblokklandene like etter Sovjetunionens fall. Med den kraftige økonomiske nedgangen ble også utslippene redusert, forklarer Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Siden 1990 har disse landene redusert sine utslipp med 38 prosent, men nedgangen er stanset opp, og utslippene er nå på vei oppover. En stund utlignet Øst-Europas økonomiske nedgang for Vest-Europas økte utslipp, men det er det nå slutt på.

– Utslippene for anneks 1-landene totalt var på sitt laveste i 2000. Siden har de tidligere østblokklandene opplevd økonomisk vekst,og mens den totale reduksjonen fra 1990 til 2000 var på 5,3 prosent viser tallene fra 2005 en nedgang på 2,8 prosent. Med andre ord har utslippene økt de siste årene, sier Haltbrekken til Dagbladet.no.

Norge øker kraftig

Norge på utslippstoppen

Av de 38 anneks 1-landene som har forpliktet seg til Kyotoavtalen er det kun ti land som har økt sine utslipp mer enn Norge i perioden 1990 til 2005. I løpet av disse 15 årene har Norge økt sine utslipp med 8,8 prosent, mens Sverige har redusert utslippene med 7, 3 prosent.

– Norge er av de som snakker høyest, men vi gjør ikke mest, sier Haltbrekken. Han etterlyser flere konkrete tiltak fra regjeringa.

– Vi må redusere utslippene med 30-40 prosent innen 2020, og bevilge store pengebeløp til utslippskutt ellers i verden. Vi ønsker at Norge skal ta en tidel av regninga for å stanse avskogingen av regnskogen, sier Haltbrekken.

Ifølge Sternrapporten står avskogingen for 20-25 prosent av de globale utslippene. Det er beregnet at det årlig vil koste 6 milliarder å stanse avskogingen, og Norges Naturvernforbund foreslår at de ti rikeste landene deler regninga.

3. desember møtes delegasjoner fra over 180 land til klimatoppmøte på Bali. Møtet er starten på en forhandlingsprosess som kan resultere i en ny klimaavtale i 2009.

UTSLIPP ØKER: Norges økende olje- og gassutvinning er i stor grad årsaken til at Norges utslipp øker mens Sveriges tall går nedover.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media