Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge på vei mot storformen

Norge går stadig bedre, og er på vei inn i en høykonjunktur. Samtidig vil renta holde seg lav de nærmeste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den positive «diagnosen» av norsk økonomi fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Norge er i god form, og har kommet seg betraktelig siden bunnpunktet våren 2003.

Det beste er at formkurven viser stigning videre framover.

Det meste i rute

Forsker Torbjørn Eika la straks før nyttår de siste økonomiske prognosene fra SSB. Han fastslår at det meste er i rute.

-  For tida er økonomien tilsynelatende rimelig i balanse. Vi har lav inflasjon og lav rente. Ledigheten er moderat, og svakt på vei ned. Vi kan selvfølgelig bekymre oss over at folk har høy gjeld og stort forbruk, men det går rimelig bra. Og det er kanskje det aller beste for en nøktern økonom!

Ifølge SSB er norsk økonomi på vei inn i en høykonjunktur, mens internasjonal økonomi kan bevege seg mot en ny konjunkturnedgang i løpet av året.

Ingen renteøkning

I så fall vil rentene i Norge kunne holde seg uendret de neste åra, mener SSB-forskerne, som ser disse framtidsutsiktene for økonomien:  

• Produksjonsveksten ventes å forsterke seg neste år, fordi investeringene i oljevirksomheten kan øke med hele 23 prosent. Dette kommer på toppen av stimulansen fra lave renter og politikernes noe rundhåndede pengebruk.  

• Dermed blir konjunkturoppgangen i 2005 sterkere enn det som tidligere er lagt til grunn, og høykonjunkturen forlenges fram til etter 2007. 

• Arbeidsledigheten ventes å falle fra et gjennomsnitt på 4,5 prosent i 2004 til 3,7 prosent i 2006. 

• Inflasjonen blir likevel lav, og det er neppe behov for økte renter for å holde inflasjonen i sjakk. Det forutsetter at den internasjonale konjunkturutviklingen svekkes, og at renta ikke stiger i euroområdet. 

• Med uendrede renter ligger det an til fortsatt sterk vekst i forbruk og boliginvesteringer framover. Folk låner mer, samtidig som de sparer mindre. Det gir økt finansiell sårbarhet.

Følger Europa 

• Hvis pilene derimot begynner å peke oppover også utenlands, kan det bety at renta økes i euroområdet. Da vil det være både behov og rom for økte norske renter. Dermed blir neppe inflasjonsmålet nådd i 2007, med mindre sentralbanken øker styringsrentene. 

• I så fall kan pengemarkedsrentene fordobles i forhold til dagens lave nivåer. Det vil dempe veksten i konsum og investeringer, noe som kan berøre boligmarkedet kraftig.

LYS TIL SINNS: Sentralbanksjef Svein Gjedrem skal i kveld fortelle landets topper om rikets tilstand. Hvis vi skal tro Statistisk sentralbyrå, blir det en positiv tale.