Norge pådriver for å tillate mer gift i laksefôr

Norge har i flere år forsøkt å få EU til å tillate ti ganger mer giftstoff i laksefôr enn det som tidligere har vært lov. Nå har Norge fått gjennomslag i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Giftstoffet endosulfan er forbudt i hele Europa, men en ny forskrift som er på høring, vil øke grenseverdien for plantegiften i fôr til oppdrettslaks kraftig. Saken er vedtatt i EU og skal nå implementeres i Norge, skriver Aftenposten.

I høringsbrevet fra Mattilsynet går det fram at det er økonomiske årsaker som er grunnen til Norges iver etter å heve grenseverdien.

«Grenseverdien for innhold av endosulfan i fôr til laksefisk er av stor økonomisk betydning for oppdrettsnæringen både på kort og lengre sikt», heter det i brevet.

Endosulfan var tidligere forbudt å bruke i fôr til all laksefisk, men forskning har vist at fisken tåler giftstoffet bedre gjennom fôr enn ved å bli eksponert for det i vann.

Ifølge seniorrådgiver Ingunn Ormstad i Mattilsynet er det overgangen til mer vegetabilsk fiskefôr som er bakgrunnen for å heve grenseverdien. Fôret importeres i stor grad fra Sør-Amerika, der bruk av endosulfan er tillatt.

Forsker Jerome Ruzzin ved biologisk institutt ved Universitetet i Bergen synes det er betenkelig å øke grenseverdien. Han er en av forskerne som advarer mot å spise mye oppdrettslaks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer