KLAR: Statsminister Erna Solberger forberedt på å iverksette tiltak om smittesituasjonen i Norge forverres. Vis mer

Norge preges av alvor igjen

Norge preges nok en gang av alvoret knyttet til spredningen av covid-19. Men denne gangen har helsemyndighetene et helt annet kunnskapsgrunnlag, og en helt annen beredskap, enn i mars.

Publisert
Sist oppdatert

For et halvt år siden kunngjorde statsminister Erna Solberg de sterkeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. Dette som følge av intense dager som ledet opp til ukontrollert smitte. Nå preges landet av alvor igjen.

Denne uka har Norge oversteget 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, som er Folkehelseinstituttets grense for å rødliste andre land og regioner. Hovedsakelig skyldes dette to av Norges største lokale utbrudd siden starten av pandemien.

Ukjent smittevei

I Sarpsborg og Fredrikstad har det blitt registrert over 200 smittetilfeller som følge av et utbrudd tilknyttet feiring i et religiøst miljø. Mens i Bergen har studentmiljøer blitt knyttet til et utbrudd hvor det har blitt registrert over 300 tilfeller.

<strong>UTBRUDD:</strong> Smitteutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTBRUDD: Smitteutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge mistet kontrollen på smittespredningen da de for første gang begynte å registrere tilfeller som ikke kunne spores tilbake til utlandet, og med ukjent smittevei, i starten av mars. Dette ble brukt som en begrunnelse for å innføre tiltak 12. mars, og ble omtalt som en ny fase.

Nå har Bergen kommune kommet i en situasjon hvor de registrerer nye smittetilfeller som ikke kan spores tilbake til studentmiljøer, og som har ukjent smittevei.

TEMPO: Nå skal Folkehelseinstituttet øke tempoet på arbeidet med å planlegge for vaksinering i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Alvor

På torsdagens pressekonferanse stiller både statsminister Erna Solberg, helseminister Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Den topptunge pressekonferansen understreker alvoret i situasjonen. Norge er nå ved et vippepunkt når det gjelder smitte, får Dagbladet opplyst.

Det er ikke ventet at statsministeren vil kunngjøre en ny nedstengning av samfunnet, slik regjeringen gjorde 12. mars, men hun kan komme med signaler om nye skjerpede tiltak dersom smittetallene fortsetter å øke.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Tiltak

12. mars kunngjorde statsministeren at skoler, barnehager, universiteter, høyskoler, frisører, hudpleiere, treningssentre og svømmehaller skulle stenge på dagen. Samtidig ble grensene steng og alle fritidsreiser frarådet.

Nordmenn måtte også forholde seg til råd om å holde avstand og god hygiene, mens det i straffeloven ble inkludert bestemmelser som muliggjorde straffesanksjoner mot personer som brøt bestemmelser om karantene, isolasjon og opphold på fritidsboliger.

Tiltakene rammet både arbeidsgivere og arbeidstakere hardt, og mot slutten av april hadde omkring 411 200 personer søk om dagpenger, ifølge NTB.

DØDSFALLET: Erna Solberg om Coronaviruset. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Gjenåpning

I begynnelsen av april kunngjorde helseminister Bent Høie at epidemien var kommet under kontroll i Norge, og at man dermed kunne igangsette en gradvis gjenåpning.

I slutten av april ble barnehager, skoler, frisører og enkelte andre tjenester med én-til-én-kontakt gjenåpnet. Like etter at kulturminister Abid Raja varslet mer fest og moro, ble alkoholserveringen i Oslo gjenåpnet, samt at tillot et økt antall deltakere på offentlige arrangementer og private sammenkomster.

I juni ble det åpnet for offentlige arrangementer med opptil 200 deltakere, samt at nordmenn igjen kunne reise til nordiske land uten krav om innreisekarantene ved hjemkomst. En måned seinere ble det også åpnet for reiser til Europa uten karanteneplikt ved hjemkomst.

NORSK INTERESSE: Nyhetskanalen CNN intervjuet Erna Solberg om hvordan Norge og Sverige kunne handle så ulikt mot pandemien. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

Pause

Regjeringen hadde planlagt ytterligere gjenåpning etter sommeren, men dette ble satt på vent etter råd fra Folkehelseinstituttet. I slutten av august opplyste statsminister Solberg at de vil beslutte hvorvidt man skal fortsette gjenåpningen i midten av september.

Breddeidrett var blant aktiviteten som ble rammet av den utsatte gjenåpningen.

- Jeg opplever at med den smitteoppblomstringen vi hadde, så har forståelsen for det blitt mye større. Også skal vi forsøke å finne en god måte å starte opp igjen på. Men det må være sikkert, og kan ikke bidra til smittespredning i samfunnet, sa Solberg til Dagbladet.

Nå har Norge et helt annet kunnskapsgrunnlag og en helt annen beredskap enn hva man hadde i mars. Kommunene vil få hovedansvaret for å slå ned lokale utbrudd, og vil samtidig få bistand fra helsemyndighetene. Fortsatt mener man at testing, smittesporing, isolering og karantene er avgjørende for å hindre smittespredning.

Annen situasjon

De siste ukene har Norge satt ny rekord i antall testede, og de to siste ukene har Norge testet omkring 85 000 personer per uke. Den utstrakte testingen bidrar til at vi trolig oppdager flere tilfeller, og på denne måten har bedre kontroll på smittespredningen enn vi hadde i mars.

Helsedirektør Bjørn Guldvog har også fortalt til Dagbladet at beredskapssituasjonen er betydelig endret. Ved utgangen av august var det ingen kommuner som hadde akutt mangel på smittevernutstyr, og bare et fåtall kommuner som rapporterte at de hadde lager for mindre enn tre ukers forbruk.

- Nå har vi nok på lager, og smittevernutstyret er distribuert ut over hele landet slik at kommuner og sykehus har dekning ved akutte behov. Med disse lagrene ser vi for oss å være god rustet I hvert fall fram til neste høst, så det gir oss en ganske god planleggingshorisont på dette, sa Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer