Norsk statsborger dømt til døden i Somaliland

Norge presser Somaliland

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har nå vært i direkte kontakt med presidenten i Somaliland, og gitt tydelig beskjed om at dødsstraffen mot Saad Jidre er uakseptabel og ikke må fullbyrdes.

DØMT TIL DØDEN: Saad Jidre (54) er dømt til døden i Somaliland. Foto: Privat
DØMT TIL DØDEN: Saad Jidre (54) er dømt til døden i Somaliland. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken, hvor en nordmann er dømt til døden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Dagbladet.

Lørdag fikk Søreide direkte kontakt med president Muse Bihi Abdi i utbryterrepublikken Somaliland, hvor den norske statsborgeren Saad Jidre (54) onsdag ble dømt til døden.

«Uakseptabelt»

- Jeg tok lørdag morgen kontakt med presidenten i Somaliland og ga tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, sier utenriksminister Søreide.

Hun understreket også at nordmannen må få tilgang til ordinære rettsprosesser.

- Presidenten forsikret meg om at fullbyrdelsen av dødsstraffen ikke ville skje nå, og at den norske statsborgeren ville ha mulighet til å anke, sier Søreide.

PRESSER SOMALILAND: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, har gitt klar beskjed til presidenten i Somaliland. - Dødsstraffen er uakseptabel og må ikke fullbyrdes, sier Søreide. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRESSER SOMALILAND: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, har gitt klar beskjed til presidenten i Somaliland. - Dødsstraffen er uakseptabel og må ikke fullbyrdes, sier Søreide. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norges ambassadør i Nairobi har også vært i kontakt med Somalilands utenriksminister og høyesterettsjustitiarius for å uttrykke norske myndigheters syn.

Presser Somaliland

- Det samme har vi formidlet til Somalilands representant i Norge, da han ble kalt inn til UD på fredag, sier Søreide.

Utenriksministeren har gjort det klart for myndighetene i Somaliland hva Norge mener om dødsstraff.

- Vi tar avstand fra all bruk av dødsstraff, sier utenriksministeren.

Jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for både nordmannen og familien hans, sier Søreide til Dagbladet.

Bruker aller kanaler

- Hva gjør norske myndigheter videre i denne saken hvor Saad Jidre, som har vært norsk statsborger siden 1995, er dømt til døden ved skyting i Somaliland?

- Vi vil fortsette å ta opp saken med lokale myndigheter. Samtidig samarbeider Norge med EU og den internasjonale Røde Kors-komiteen, som er representert i Somaliland, sier Søreide.

- UD har jobbet konsulært med denne saken siden nordmannen ble arrestert i april, og vi har intensivert arbeidet vårt etter at dommen falt på onsdag. Vi jobber gjennom alle relevante diplomatiske kanaler, både her i Oslo og ved ambassaden vår i Nairobi, sier utenriksministrer Ine Eriksen Søreide.

«Vi er lettet»

- Vi er svært lettet og takknemlige for at norske myndigheter gjør det de kan for å få stoppet henrettelsen, sier Mustafa Hayd, en av den dødsdømtes sju barn i Norge.

FAR OG SØNN: - Vi håper at norske myndigheter klarer å forhindre at pappa blir henrettet, sier sønnen Mustafa Hayd (t.h.). Her sammen med faren - dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat
FAR OG SØNN: - Vi håper at norske myndigheter klarer å forhindre at pappa blir henrettet, sier sønnen Mustafa Hayd (t.h.). Her sammen med faren - dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har ikke fått snakket direkte med pappa i dag, men via hans advokat har jeg forståelse for at pappa nå ser lysere på det. Han er i en helt forferdelig og umenneskelig situasjon, sier sønnen Mustafa Hayd til Dagbladet.

Saad Jidre har helt siden han ble arrestert natt til 5. april i år i Hargeisa i Somaliland, nektet straffskyld. Mens han har sittet i varetekt i et fengsel for pirater, som norske myndigheter har vært med på å finansiere, har han også blitt forsøkt forgiftet med slangegift.

Forventer

- Vi er veldige glade for at norske myndigheter og utenriksminister Ine Eriksen Søreide tar denne saken seriøst, sier Saad Jidres norske bistandsadvokat John Christian Elden.

FORVENTER: - Vi forventer at norske myndigheter gjør det de kan for å forhindre at en nordmann blir henrettet, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORVENTER: - Vi forventer at norske myndigheter gjør det de kan for å forhindre at en nordmann blir henrettet, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi legger til grunn at norske myndigheter jobber for fullt for å forhindre at en nordmann blir henrettet, sier advokaten.

Sammen med sin kollega Farid Bouras har Elden de siste dagene forsøkt å få myndighetene i Somaliland til å avlyse den planlagte henrettelsen av Saad Jidre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer