Norge presser Sudan

Fred i Darfur er en forutsetning for at Norge inviterer til en giverkonferanse for Sudan. Uten fred i hele landet er giverviljen liten, mener statssekretær Vidar Helgesen i UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Norge har sagt seg villig til å invitere til en giverkonferanse for Sudan så snart det foreligger en endelig fredsavtale mellom partene i nord og sør. Men det gir liten mening å holde denne konferansen dersom det ikke er fred i Darfur, sier Vidar Helgesen.

Sterkt bekymret

-  Det må være fred i hele landet for at giverviljen skal være til stede, mener Helgesen.

Førstkommende lørdag skal partene i Darfur-konflikten møtes til innledende samtaler om en politisk løsning på konflikten mellom opprørsgruppene vest i landet og regjeringen i Khartoum. Et steg i riktig retning, mener Helgesen.

-  Vi håper på en oppriktig forhandlingsvilje hos den sudanske regjeringen.

Den må ta ansvar for avvæpning av militsen og sikre tilgang for de humanitære organisasjonene, sier Helgesen.

Ved å holde tilbake den planlagte giverkonferansen for Sudan bidrar Norge til å legge ytterligere press på regjeringen i landet.

-  Vi har vært bekymret for Darfur lenge, og har ved flere anledninger gitt klar beskjed til regjeringen i Khartoum om å ta ansvar for avvæpning av Janjaweed-militsen i Darfur. Dersom den politiske prosessen ikke fører til løsning, må andre virkemidler vurderes, deriblant sanksjoner, sier Helgesen.

Er imot sanksjoner

-  Darfur er blitt noe alle snakker om. Derfor er det viktig at den norske regjeringen er med på å holde trykket nå, mener generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Han er ikke enig med amerikanske myndigheter, som sist uke truet med FN-sanksjoner dersom situasjonen ikke bedrer seg.

-  Jeg mener det er galt å snakke om sanksjoner nå. Sanksjoner er et langsiktig virkemiddel som fungerer når man skal endre et regime.

I forhold til den humanitære situasjonen er man avhengig av at regjeringen i Khartoum samarbeider, sier Sommerfeldt.

Utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Nils Røhne, frykter at den sudanske regjeringens løfter om avvæpning av militsen bare er ord.

-  Det må foreligge synlige bevis på at situasjonen bedrer seg. Og hvis ikke noe skjer, må man ta i bruk de virkemidlene man har.

Røhne mener sanksjoner er problematisk, men foreslår flyforbud over Darfur som et annet virkemiddel.

-  Det vil hindre regjeringen i å bombe sivile, sier Røhne.

-  Et afrikansk ansvar

Vidar Helgesen lover at norske myndigheter skal følge opp løftene fra den sudanske regjeringen om å avvæpne militsgruppene i Darfur. Norges rolle i fredsforhandlingene mellom opprørsgruppa SPLM i sør og regjeringen i nord er et ekstra argument for tett oppfølging, mener statssekretæren.

-  Sammen med USA og Storbritannia føler vi et stort ansvar for Darfur. Vårt utgangspunkt er at det ikke blir fred i Sudan uten en fredelig løsning i Darfur.

Under toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i forrige uke ble det vedtatt å sende den varslede styrken på 300 soldater til Darfur-regionen innen utgangen av juli. Det er Den afrikanske union som nå sitter med mye av ansvaret, mener Helgesen.

-  Det er viktig at de afrikanske statene nå tar ansvar. Det vi kan bidra med, er penger til en politisk prosess som fører til en politisk løsning.

KATASTROFE: Folket i Darfur-provinsen i Sudan opplever massedrap, voldtekter og nedbrenning av hele landsbyer i det mange kaller etnisk rensing av afrikanere. Noura Adam mistet begge foreldrene. Den eneste hun har igjen, er bestemoren Hawo Ahmad Hassan (foran).