Norge presset til å forkastekrav om kjemikalieutslipp

JOHANNESBURG (Dagbladet): Miljøvernminister Børge Brende og hans forhandlere ble regelrett presset av Sør-Afrika til å forkaste et krav om strenge tiltak for å stanse utslipp av giftige kjemikalier innen år 2020.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskanset bak politisperringer i Santon konferansesenter kjørte forhandlere fra mer enn 120 land hardt for å unngå at de skal bli nødt til å sette igang tiltak for å begrense utslippene av giftige og ikke nedbrytbare kjemikalier.

Den norske forhandlingsdelegasjonen kjempet til siste slutt for å få en mer forpliktende avtale, men måtte gi opp, forteller miljøvernminister Børge Brende til dagbladet.no.

- Denne avtaleteksten er ikke så god som vi fra norsk side ønsket den skulle bli, men vi må jo se det positive at vi i det hele tatt fikk en avtale, sier Brende.

For Brende og statsminister Kjell Magne Bondevik er dette et surt nederlag. Begge gikk høyt på banen før Johannesburg-konferansen med sterke og forpliktende forslag til vedtak. Årsaken er at utslipp av ikke nedbrytbare og giftige kjemikalier er en betydelig helsebelastning for både mennesker og natur, særlig i fattige land.

Johannesburg-teksten vil neppe være til særlig hjelp for dem som er mest berørt.

- Impotent

- Dette viser hvor impotent disse forhandlingene er. Den norske forhandlingsdelegasjonen skal ha ros for jobben den gjorde. Særlig de fattige landene i verden trenger en sterk forpliktende tekst for å få bukt med giftige kjemikalier. Derfor er det underlig at 3. verden-land, organisert i gruppen G77-sammen med USA- så sterkt gikk mot Norges forslag, sier Gunhild Ørstavik fra paraplyorganisasjonen Forum for Utvikling og Miljø til Dagbladet.no.