Norge rammes av streik i dag

Store deler av norsk arbeidsliv vil ligge nede eller gå for halv maskin når de store arbeidsgiverorganisasjonene streiker mellom klokken 14.00 og 16.00 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I LO regner regner man med at nær to millioner arbeidstakere kan komme til å legge ned arbeidet i protest mot regjeringens forslag om å kutte en feriedag.

Skoler, barnehager og hovedflyplassen på Gardermoen stenger. Trikk, buss og tog stanser. Sykehus og smelteovner vil gå for halv maskin. Men politiets største fagforbund har trukket seg fra streiken.

Aller viktigst: Funksjoner som sikrer liv og helse som blir unntatt fra arbeidsstansen.

For store deler av næringslivet blir det snakk om et par timer for halv maskin.

Skoler stenges

Slik rammer streiken folk flest rundt i Norge:

I Tromsø stanser bussene klokken 13.55 uansett hvor de befinner seg. De streikende kan derfor få problemer med å nå fram til demonstrasjoner og appeller i sentrum av byen.

Oslo Sporveier stanser bare én time, nettopp for å være sikker på å bringe demonstranter ned i oslogryta.

Et stort flertall av skoler, barnehager og skolefritidsordninger landet rundt vil trolig stenge helt. Lærerlaget har tradisjon for 100 prosents oppslutning om politiske markeringer. Foreldre må imidlertid vente på informasjon fra den enkelte skole og barnehage om det blir full stengning.

Lengre ventetid

I helsesektoren unntas kreftomsorg, barn, psykiatri og sjelesorg. Lengre ventetid ved poliklinikkene blir trolig den mest merkbare konsekvensen. Også legene vil delta i protesten mot å miste en fridag.

Arbeidsgiverne står fritt til å trekke de ansatte i lønn for de to timene streiken varer. Erfaringsmessig finner ikke alle arbeidsgivere det bryet verdt å trekke lønn for to timer.

(NTB/Dagbladet :på nettet)