Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge rammet av europeisk skatte­skandale

Et nettverk av banker, investorer og advokater skal ha svindlet milliardbeløp fra statskasser.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nettverk av investorer, banker og advokater har unnlatt å betale skatt på utbytte, viser en avsløring gjort av Politiken og 18 andre medier. Norge skal være rammet av skatteskandalen.

Politiken skriver at svindelen skal ha kostet statskassene i Tyskland, Danmark, Belgia, Frankrike og Italia 410 milliarder.

Merete Jebsen, pressesjef i den norske skatteetaten, bekrefter overfor Dagbladet at Norge er berørt av saken, men ikke på langt nær så hardt rammet som f.eks. Danmark.

- Dette skriver seg fra noen år tilbake. Forsøk på svindel av til sammen 350 millioner kroner ble avverget, sier hun.

BEKREFTER SVINDELEN: Merete Jebsen, pressesjef i den norske skatteetaten. Foto: Skatteetaten
BEKREFTER SVINDELEN: Merete Jebsen, pressesjef i den norske skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer

Norske myndigheter ble likevel svindlet for 580 000 kroner i 2013, opplyser hun.

Tilbakebetalt skatt

Ifølge DR bekrefter norske myndigheter at de har blitt utsatt for skattesvindelen. Det skal dreie seg om at personer eller foretak som har betalt utbytteskatt på aksjer, har klart å få tilbakebetalt skatten flere ganger. I andre tilfeller har de aldri betalt utbytteskatt på aksjene, men har likevel fått refundert beløpet.

Danmark, Tyskland og Belgia skal være spesielt hardt rammet av skatteskandalen, mens også Norge, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, Spania og Italia er rammet.

Bare for Danmark har skatteskandalen kostet 12,7 milliarder danske kroner.

Svindelen skal ha påført statskassene i landene tap i milliardklassen.

- Det er ran av befolkningene. Dette er penger som kunne vært brukt på eldre eller utdannelse, sier Christoph Spengel, professor i internasjonal strafferett på Universitetet i Mannheim, til DR.

Egne undersøkelser

Pressesjef Jebsen i skatteetaten opplyser at de satte i gang egne undersøkelser da sakene fra Danmark først ble kjent.

- Det ble i den forbindelse avdekket ett tilfelle av urettmessig utbetalt refusjon på 580 000 kroner som stammet fra 2013. Det ble også oppdaget til forsøk på svindel, på til sammen 350 millioner kroner, i 2015. Svindelforsøkene gjaldt søknader om refusjon av kildeskatt, men de ble stoppet i etatens kontrollmekanismer, opplyser hun videre.

Ifølge Jebsen er kontrollen nå styrket, blant annet ved at opplysninger i større grad kryssjekkes i etatens registre.

- Det vil alltid kunne oppstå nye metoder for svindel, så vi er kontinuerlig på vakt, sier hun.

Jebsen forklarer videre at at de utrettmessige kravene på refusjon blir framsatt basert på falske dokumenter via såkalte reclaimselskaper (som spesialiserer seg på å fremme krav på vegne av kunder).

Den norske skatteetaten ble først kontaktet av DR da de laget sin første dokumentar om saken, som ble sendt i 2016.

Verdens største banker

Ifølge de danske avisene er svindelen utført av et nettverk av internasjonale finansfolk, og involverer også en rekke av verdens aller største banker, som Barclays, Merrill Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, Banco Santander, Macquaire Bank og Deutsche Bank.

Alt skal komme fram på over 180 000 sider med dokumentasjon, de såkalte CumEx-filene, som inneholder e-poster, interne bankpapirer, kontoutskrifter, aksjehandler, samt telefonavlyttinger og avhør av en rekke nøkkelpersoner utført av tysk politiet fra 2012 fram til september 2018.

Dokumentene avslører at i en rekke tilfeller, og spesielt for den svindelen som har foregått i Tyskland, har banksjefene godkjent svindelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!