Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge reagerer svært sterkt på denne dommen

Jonas Gahr Støre svarer om Kongo nå.

HARDT UT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterte Kongo-dommen i Utenriksdepartementets lokaler tirsdag ettermiddag. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er i militærdomstolen i Kisangani dømt til døden.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HARDT UT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterte Kongo-dommen i Utenriksdepartementets lokaler tirsdag ettermiddag. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er i militærdomstolen i Kisangani dømt til døden. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble i dag dømt til døden i Kongo.

Blant punktene nordmennene er dømt for, er spionasje for Norge og drap.

Har fått forsikringer
Både familie, advokater og de to domfelte selv ber nå om at Utenriksdepartementet (UD) skal gripe inn i saken og forsøke å få dem ut av det krigsherjede landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte kl. 14.15 om norske myndigheters holdning til den kontroversielle dommen.

- Norge reagerer svært sterkt på denne dommen. Vi er mot dødsstraff, både praktisk, prinsipielt og til enhver tid, sier Støre.

Han sier at Norge er gitt forsikringer om at dødsdommen ikke skal settes i verk, så de to nordmennene skal ikke bli henrettet. Denne meldingen skal være formidlet helt til topps i Kongo.

- Kan anke
- Vi ser også at denne dommen omfatter spionasje for Norge. Det tar vi helt klart avstand fra, og det har vi også formidlet veldig tydelig, sier Støre.

Han minner om at dommen foreløpig ikke er rettskraftig, og at nordmennene har mulighet til å anke.

- Vi holder nå kongolesiske myndigheter ansvarlig for sikkerheten til de to. I tillegg vil vi fortsette å bistå de to humanitært, sier Støre.

Utenriksministeren ville ikke ta stilling til spørsmålet om eventuell soning i Norge.

- Dommen er ikke rettskraftig ennå, sa han.

Ikke bistandskutt
Han avviser at Norge vil iverksette sanksjoner i form av bistandskutt i Kongo, som enkelte har tatt til orde for. Norge er en stor humanitær bistandsyter i det krigsherjede landet.

- Norge vil bruke alle de påvirkningskanalene vi har, men jeg mener det er viktig å ikke koble bistand til denne rettsprosessen, sier Støre.

Han skal i ettermiddag snakke med sin kongolesiske kollega.

SKAL SNAKKE MED KOLLEGA I DAG: Jonas Gahr Støre skal i ettermiddag snakke med den kongolesiske utenriksministeren. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKAL SNAKKE MED KOLLEGA I DAG: Jonas Gahr Støre skal i ettermiddag snakke med den kongolesiske utenriksministeren. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media