Norge reddet FNs ære

JOHANNESBURG (Dagbladet): Norske forhandlere vant seint i går kveld en seier i FN-sammenheng det knapt finnes maken til. Etter ti timers beintøffe forhandlinger kastet resten av verden kortene og ga Norge rett i at miljø- og fattigdomsbekjempelse ikke kan underordnes globale handelsregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en viktig seier, sa både utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og miljøvernminister Børge Brende da det ved 22.30-tida ble klart at Norge - mot alle odds - fikk FN-land etter FN-land på Norges side.

Aksel Nærstad, norsk påvirkningsagent for miljøsaker i Johannesburg, vurderer den norske innsatsen som særdeles viktig:

Nær skandale

- Vi trodde helt til det siste at USA, Australia og andre viktige aktører ville presse gjennom at handelsregler må være overordnet miljø- og utviklingsspørsmål. Dersom dette hadde skjedd ville vi risikert at samtlige NGO-er (representanter for miljøorganisasjoner og andre organisasjoner) hadde reist hjem i protest. Det ville blitt en formidabel internasjonal skandale, sier Nærstad til Dagbladet.

Men Norges stahet gjorde utfallet. Embetsmannen Jan Borring og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson trekkes fram som hjernene bak seieren. Begge la all sin kraft i å stanse det omstridte forslaget om å la Verdens Handelsorganisasjon (WTO) være overordnet FN i miljø- og utviklingsspørsmål.

Da saken kom på dagsordenen i går var det til å begynne med bare Norge som gikk mot WTO-paragrafen. Seinere fulgte Sveits, Canada og Ungarn etter. På motsatt side satt USA, Australia, EU og u-landsgruppa G77.

Norge var nederlagsdømt - og ganske upopulær fordi man ikke ga seg. I time etter time kranglet Norge mot overmakta. Først ved 22.00-tida i går kveld ble det klart at Øystatene og Karibia ville støtte Norge. Så brøt Etiopia med u-landsgruppa, og dermed var det gjort.

Like før 22.30 i går kveld besluttet Verdenskonferansen å kutte teksten om Verdens Handelsorganisasjon fra slutterklæringen.

Gratulasjoner

Ingen trodde på forhånd at Norge ville nå fram. Men da seieren var et faktum, kom ministere og forhandlere fra en lang rekke land og gratulerte den norske forhandlingsdelegasjonen.

- Vi må være stolte av Norge nå, sier delegat Dag Nagoda fra Framtiden i våre hender. Sammen med lederen for Natur og Ungdom, Elin Boasson, gratulerte han Børge Brende og Hilde Frafjord Johnson med fremragende jobbing.

- Dette redder FN-konferansen fra fullstendig kollaps. Hadde Johannesburg-erklæringen slått fast at handel er overordnet miljø og fattigdomsbekjempelse, ville det vært en tragedie. Med Norges hjelp har vi unngått det, sier Nagoda til Dagbladet.

VANT FRAM: Norge bidro med sin stahet sterkt til et initiativ som skal øke bruken av fornybare ressurser med ti prosent i verdensmålestokk. Fra høyre Brasils miljøvernminister Jose Carvalho og videre miljøvernministrene Børge Brende fra Norge, Carlos Merenson fra Argentina, Victor Lichtinger fra Mexico og spesialutsending Tony Lavia fra Filippinene i pressesenteret i Johannesburg i går kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer