Norge reddet FNs ære

JOHANNESBURG (Dagbladet): Norske forhandlere vant seint i går kveld en seier i FN-sammenheng det knapt finnes maken til. Etter ti timers beintøffe forhandlinger kastet resten av verden kortene og ga Norge rett i at miljø- og fattigdomsbekjempelse ikke kan underordnes globale handelsregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en viktig seier, sa både utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og miljøvernminister Børge Brende da det ved 22.30-tida ble klart at Norge - mot alle odds - fikk FN-land etter FN-land på Norges side.

Aksel Nærstad, norsk påvirkningsagent for miljøsaker i Johannesburg, vurderer den norske innsatsen som særdeles viktig:

Nær skandale

- Vi trodde helt til det siste at USA, Australia og andre viktige aktører ville presse gjennom at handelsregler må være overordnet miljø- og utviklingsspørsmål. Dersom dette hadde skjedd ville vi risikert at samtlige NGO-er (representanter for miljøorganisasjoner og andre organisasjoner) hadde reist hjem i protest. Det ville blitt en formidabel internasjonal skandale, sier Nærstad til Dagbladet.

Men Norges stahet gjorde utfallet. Embetsmannen Jan Borring og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson trekkes fram som hjernene bak seieren. Begge la all sin kraft i å stanse det omstridte forslaget om å la Verdens Handelsorganisasjon (WTO) være overordnet FN i miljø- og utviklingsspørsmål.

Da saken kom på dagsordenen i går var det til å begynne med bare Norge som gikk mot WTO-paragrafen. Seinere fulgte Sveits, Canada og Ungarn etter. På motsatt side satt USA, Australia, EU og u-landsgruppa G77.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer