Norge reduserer ikke oljeproduksjonen

Norge vil ikke redusere oljeproduksjonen for å bidra til økte oljepriser. I går ble seks Golfstater enige om å redusere sin oljeproduksjon med nærmere 415.000 fat per dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp) er glad for reduksjonen, men vil ikke foreslå at Norge følger opp med nye kutt. Hun mener Norge bidrar nok etter at regjeringen etter påske kuttet den norske produksjonen med 100.000 fat per dag.

- I tillegg produserer vi 400.000 fat per dag mindre enn prognosen i statsbudsjettet. Det betyr at vi til sammen holder tilbake 500.000 fat fra markedet, sier hun.

Følger utviklingen

Oljeprisen var tirsdag formiddag nede i 10,65 dollar fatet, som er det laveste siden oljekrisen i 1986. Ut på dagen ble det kjent at kjent at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Kuwait, Oman og Qatar vil kutte i produksjonen. Resultatet ble at prisen økte til 13,7 dollar fatet.

Til tross for at statsminister Kjell Magne Bondevik bekymring for at lav oljepris fører til at den norske kronen blir svekket, har regjeringen ingen umiddelbare planer om ytterligere bidrag for å presse opp prisen. Men Arnstad understreker at utviklingen følges nøye, og begrunner regjeringens vent og se- holdning med at et norsk kutt i oljeproduksjonen ikke alene kan få opp prisene.

- Vi må se hvordan markedet utvikler seg. Det er mye som påvirker markedet, og det kan tenkes at oljeprisen stabiliserer seg eller går opp uten ytterligere kutt. Det avhenger blant annet av hvordan den økonomiske krisen i Asia utvikler seg, sier hun.

Asia avgjørende

Leder av Statoils analyseavdeling, Tor Kartevold, deler Arnstads oppfatning.

- Utviklingen i Asia blir avgjørende for oljeprisutviklingen. I tillegg avhenger mye av hvor store kutt OPEC kan bli enige om, sier han til Aftenposten.

Leder for Saga Petroleums råoljesalg, Arnstein Wigestrand, tror derimot at ikke engang et kutt på 1 million fat er nok til å sikre en økt oljepris. Årsaken er at OPEC produserer for mye olje.

De siste årene har halvparten av veksten i verdens oljeforbruk kommet fra Asia, men etterspørselen har stoppet etter krisen i den asiatiske økonomien. Det har gitt lavere oljepris.

Mandag møter olje- og energiminister Marit Arnstad Venezuelas energi- og gruveminister Erwin Arrieta. For et par uker siden kuttet Venezuela, Mexico og Saudi-Arabia sin produksjon, og spørsmålet om Norge vil bidra med en ytterligere reduksjon vil trolig bli diskutert.

(NTB)>