Norge rundt på bryllups-reise

Etter bryllupet i august vil kronprins Haakon og Mette-Marit bruke et års tid til å etablere seg som kronprinspar og gjøre seg kjent med land og folk. De har mottatt flere signaler om at de er ønsket rundt om i landet, og slike ønsker vil de gjerne innfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senere kan det bli aktuelt med videre utdanning eller jobb i utlandet, men foreløpig er det ikke lagt noen konkrete planer.

Mediekjøret rundt landets vordende kronprinspar har avtatt etter forlovelsen 1. desember. Det setter de stor pris på. Nå konsentrerer de seg om studier og planlegging av bryllupet 25. august.

Utspillet om at Norge bør bli republikk fra år 2014 mener kronprinsen er helt greit.

- Det er viktig og riktig med en prinsipiell debatt rundt vår konstitusjon og statsform. Jeg er glad for utspillet og synes det virker ryddig, sier kronprins Haakon til NTB.

Første intervju

Mette-Marit strekker seg og gir sin forlovede et kjærlig kyss på kinnet, men fotografen står med ryggen til. Paret har nettopp gitt sitt første intervju sammen etter forlovelsen, men noe kyssebilde blir det ikke på kronprinsens kontor denne dagen i midten av mars. Lattermildt nekter de å kysse på kommando.

Retten til et privatliv er noe av det de legger sterk vekt på under intervjuet med NTB, men ellers er de godt forberedt på et liv sammen i offentlighetens lys. Et ønske om intervju i parets nye hjem i Ullevålsveien er vennlig, men bestemt avslått. Privatlivet skal skjermes.

Den vordende bruden er enkelt og elegant antrukket med ankellangt lyst ullskjørt og brun pologenser. Med unntak av forlovelsesringen, bærer hun ingen smykker. Kronprinsen stiller i dress. Fotograf og journalist ønskes velkommen med faste håndtrykk.

Den unge alenemoren som vant kronprinsens hjerte virker tryggere på seg selv, og fremstår med større sikkerhet enn på forlovelsesdagen. Selv flyskrekken regner hun med å få bukt med. Det har hjulpet med kurs.

Viktige verdier

Det unge paret utfyller hverandre. Med varme, omtanke og respekt legger de ikke skjul på at her er det to mennesker som betyr utrolig mye for hverandre og som gleder seg til bryllupet i august og til et ekteskap de ønsker skal vare livet ut. I utformingen av sin nye rolle som landets nye kronprinspar vil de legge vekt på verdier de selv setter høyt, som toleranse, solidaritet og miljø.

- Vi må utforme rollen ut fra de mennesker vi er, og sette et personlig preg på vår felles rolle, sier Mette-Marit.

Stor overgang

Forberedelsene til et nytt liv i offentlighetens søkelys er omfattende for den 27 år gamle Kristiansand-kvinnen.

- Det har vært hektisk og spennende hittil. Jeg føler meg veldig heldig og har fått lære utrolig mye. Jeg har brukt mye tid til å sette meg inn i forholdene på Slottet, og i tillegg har det vært veldig mye å gjøre i forbindelse med bryllupsplanene, sier Mette-Marit Tjessem Høiby, som har fått kontor ved siden av kronprinsen på Slottet.

Hun har lært om monarkiet - om institusjonen, organisasjonen og om selve Slottet. Ifølge kronprinsen vet hans forlovede nå mer om den 150 år gamle bygningen enn han selv vet.

- Jeg går fortsatt litt surr i navnene på de forskjellige rommene og hvor jeg skal gå for å komme fra det ene stedet til det andre, sier kronprinsen leende.

Mette-Marit har også brukt tiden på å bli kjent med dem som jobber på Slottet. Mest har hun hatt å gjøre med kabinettssekretariatet og den øvrige ledergruppen som også fungerer som hennes rådgivere.

Studiene forsømt

Alle forberedelsene har ført til at studiene har vært forsømt de siste månedene.

- Jeg håper å ta eksamen i livssyn og etikk før sommeren, men er ikke sikker på om jeg rekker det. Marius skal jo også ha sin del av min tid, sier Mette-Marit. Kronprins Haakon har dagene fulle med aspirantkurset i UD som han har deltatt i siden i høst.

Mette-Marit forteller at hun er blitt godt mottatt av kronprinsens kongelige familie i utlandet. Til helgen møter hun flere av dem på et ball i Luxembourg.

Ny leilighet

For rundt en måned siden kunne samboerparet ta sin nye leilighet i Ullevålsveien i bruk. Den ønsker de ikke å vise fram til offentligheten.

- Den er vårt private rom, og det ønsker vi den skal være fortsatt, sier Mette-Marit. Oppussingen av leiligheten har tatt lengre tid enn planlagt, ikke minst fordi kjøkken og bad trengte oppgradering. Flyttingen har foregått i etapper innimellom andre gjøremål.

- Men vi er svært fornøyd med resultatet og tror vi kommer til å trives kjempegodt, sier den vordende bruden. På spørsmål om hvem som har vært sjefen underveis i innredningsprosessen, svarer de i kor: -Begge to, men det har vært mange kompromisser!

- Tror forresten nok jeg har vært litt mer sjef enn Haakon, legger Mette-Marit til, og blir ikke møtt med protester fra samboeren.

Gammelt og nytt

Interiøret i den nye leiligheten er blitt en fin blanding av gammelt og nytt, kan de fortelle. Møbler har de kjøpt både på IKEA og i bruktbutikker, og noe har de fått med seg hjemmefra.

Maten lager de som oftest selv, men vasking får de hjelp til.

- Det setter vi stor pris på, sier husfruen. Den lille familien har også en fast barnevakt for Marius når de selv ikke er hjemme.

Samboerparet finansierer sin husholdning med private midler, og det mener de er en privatsak. For kronprinsens apanasje på 150.000 kroner strekker ikke langt. Som deltaker på UDs aspirantkurs får han ingen lønn og hans studerende samboer har heller ingen inntekt.

På spørsmål om en økning av apanasjen har vært diskutert i forbindelse med bryllupet, svarer kronprinsen diplomatisk:

- Jeg har stor tillit til at det spørsmålet blir tatt hånd om på en ordentlig måte.

Forholdet til pressen

Siden i høst har kronprinsens samboer fulgt et kurs i journalistikk, blant annet for å sette seg inn i pressens arbeidsmetoder.

- Jeg hadde et negativt inntrykk av pressen tidligere. Det er nå snudd. Det har vært spennende og morsomt å se fra innsiden hvordan journalister og fotografer jobber, sier journalistikkstudenten, som likevel mener at enkelte pressefolk ser ut til å ha glemt det de har lært om folkeskikk.

Kronprins Haakon og hans samboer ber om forståelse for at de må ha et privatliv, men innrømmer at skillet mellom den private og offentlige rollen kan være vanskelig, spesielt hvor grensen skal trekkes.

- Ta for eksempel begivenheter som bryllup, fødsel og dåp. Dette er i høyeste grad private begivenheter for alle andre, men i stor grad offentlige for oss. Det kan vi leve med, men derfor er det viktig for oss at vi kan være oss selv i visse sammenhenger, for eksempel i vår egen leilighet. Det er viktig at pressen respekterer privatlivet vårt, sier kronprins Haakon.

Mette Marit forteller at venner og familiemedlemmer har blitt utsatt for utilbørlig press, er blitt tilbudt penger eller andre godtgjørelser for tips, intervjuer, informasjon eller private bilder til pressen. Dette oppleves som svært ubehagelig.

Røper ikke detaljer

Det forlovede paret vil foreløpig ikke røpe flere detaljer fra bryllupsplanene enn det som allerede er kjent, heller ikke hvem som skal følge bruden opp kirkegulvet og om prinsesse Märtha Louise skal være kronprinsens forlover.

- Dette har vært litt unødvendige spekulasjoner. Alt er ikke avgjort ennå, det gjenstår mange detaljer, og vi vil informere om hva som skal skje når tiden er inne. Men det er helt klart at dette skal være vårt bryllup og preget av våre ønsker, men samtidig skal vi sørge for at det blir tatt hensyn til tradisjonene rundt et kongelig bryllup.

Bryllupsgaver har vært et tema den siste tiden. På ønskelisten står midler til ett eller flere veldedige formål, organisert gjennom et fond. Andre gaveønsker vil brudeparet komme tilbake til etter påske.

Ungdomsfesten som innleder bryllupsfeiringen, betegner de som helt privat.

- Her har vi en mulighet til å være sammen med venner og familie, særlig dem som vi ikke ser så ofte i det daglige. Det gleder vi oss veldig til, sier kronprinsen.