Norge rundt på gratis fest

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Det blir kanapeer, champagne, fest og kultur på kommunenes regning, når luksusskipet «The World» seiler langs norskekysten i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ikke alle politikerne synes det er like festlig å bruke av tynne kommunebudsjetter for å feire de søkkrike «båtflyktningene».

- Nei, min personlige mening er at vi har stramt nok budsjett fra før, om vi ikke skal spandere på disse i tillegg. Vi skal nok få til et opplegg, men det blir i nøktern stil. Foreløpig har vi ikke bestemt oss for hvordan vi skal ta imot båten og dens gjester, sier varaordfører i Narvik kommune Per Henrik Mørk (SV).

«The World» klapper til kai 9. juli, og Narvik Arrangement har mottatt en henvendelse fra skipets eiere om å få til et opplegg.

Programmet er foreløpig usikkert, men Dagbladet får opplyst at de golfglade vil få tilbud om helikoptertransport direkte fra skipet til verdens nordligste golfbane. Moroa må imidlertid rikingene betale sjøl. Akkurat det har de nok råd til. Prisen for en leilighet om bord koster mellom 16 og 54 millioner kroner. Så langt er 82 av de 110 leilighetene solgt.

Dekket bord

I Ålesund må imidlertid rikingene betale det meste av moroa sjøl.

- Vi skal ikke ha noe «kakseparty» på kommunens regning. Det har vi ikke råd til. Men vi stiller sjølsagt opp på kaia med ordførerstas og det hele. Mat har de vel nok av ute på skipet, men vi skal da tilby byvandring og omvisning som det sømmer seg når man får fint besøk, sier ordfører Arve Tonning.

- Slår på stortromma

I Honningsvåg, der «The World» ankommer 11. juli, blir rikingene lovet full fest på kommunens regning.

- Det er klart at vi må ha en mottakelse som er Nordkapp verdig. Vi har bestemt oss for å sette ned en egen komité som skal pønske ut et opplegg. Vi er jo vant til cruiseskip, men dette er jo litt spesielt, og vi må jo slå litt på stortromma og bruke noen tusenlapper på dette, sier ordfører Bernt-Aksel Jensen.

Også i Trondheim ruller kommuneledelsen ut den røde løperen og åpner kommunekassa for det flytende borettslaget, som blir værende i byen mellom 13. og 14 juli.

Etter det Dagbladet erfarer er erkebispegården reservert for en mottakelse med kanapeer og tilhørende drikke.

- Kommunen har ikke begynt å planlegge dette skikkelig ennå. Vi har mottatt en forespørsel fra skipet og vet at de kommer. Vi er jo selvsagt stolte av skipet som er bygget i Trøndelag, men vi skal ikke ta helt av, lover konstituert ordfører Liv Sandem.

- Vanlig prosedyre

Pressetalsmann for «The World» og Residensea, Brynjulf Freberg, mener det er helt naturlig at skuta blir feiret. - Det er en gammel tradisjon at det gjøres litt stas når et nytt skip kommer til havn i en by. Hva opplegget blir, varierer etter hva kommunene ønsker å gjøre, og hva agenten vår har lagt opp til, men vi er selvsagt villige til å betale for spesielle opplegg for våre kjøpere. Jeg ser jo at det kan bli politisk krangling om dette, men på den andre siden representerer beboerne på skipet en meget kjøpesterk gruppe, som både næringslivet og kommunen kan tjene på å friste, sier Freberg.

PÅSPANDERT: Eierne av luksusborettslaget «The World» vil ha fest og kultur når de seiler langs norskekysten i juli, og kommunene åpner pengesekken for rikingene.