LANG TID: Kreftlege Erik Wist ved Oslo universitetssykehus mener 100 kvinneår er skuslet bort som følge av at prisforhandlingene om medikamentet Perjeta har trukket ut.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LANG TID: Kreftlege Erik Wist ved Oslo universitetssykehus mener 100 kvinneår er skuslet bort som følge av at prisforhandlingene om medikamentet Perjeta har trukket ut. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Norge sa nei til livsforlengende medisin

- 100 kvinneår er skuslet bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange europeiske land forlenger medisinen Perjeta livet til brystkreftrammede kvinner, men medisinen er for dyr for Norge.

- 100 kvinneår er skuslet bort, sier overlege og spesialist Erik Wist ved Oslo universitetssykehus til VG om at fire helsedirektører snart har brukt ett år på å forhandle om medisinens pris.

Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk. I Norge må kreftsyke kvinner stole på livsforsikringen eller selv betale for behandling med medikamentet på private sykehus.

Perjeta gir alvorlig syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lenger levetid, men halvparten lever fem år eller enda lenger, viser den internasjonale Cleopatrastudien.

Perjeta gis til kvinner med undergruppe HER 2-positiv brystkreft som gir fjernspredning. Rundt 100 kvinner rammes i Norge av denne kreftformen hvert år. Medikamentet gis så fort diagnosen er stilt.

- Man skal lete lenge etter et medikament som gir tilsvarende resultater. For våre pasienter, som ofte er unge kvinner med barn, har det å vinne et ekstra år stor betydning for hele familien. Dette medikamentet har så gode resultater at halvparten av kvinnene overlever i fem år, mange lever mye lenger enn det, sier Wist.

(NTB)

-FOR DYRT: Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk. Foto: Roche / AP / NTB Scanpix
-FOR DYRT: Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk. Foto: Roche / AP / NTB Scanpix Vis mer