Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge sa nei!

Aldri har så mange nordmenn demonstrert. Over 115000 mennesker over hele landet krevde klar krigsmotstand fra regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REPORTASJE:

Ingeborg Moe, Carsten Thomassen, Tom Stalsberg, Kristoffer Egeberg, Asle Hansen, Nicolai Heyerdahl, Mark S. Berger, Gro Rognmo og Ida Johansson

Bare på Youngstorget i Oslo prøvde rundt 60000 babyer, småbarn, tenåringer, voksne og eldre å presse seg inn. Så fullt var det på plassen, at flere personer besvimte og marsjen gjennom hovedstadens gater måtte begynne en time før planen.

Tall fra hele landet som Dagbladet har hentet inn, viser at over 115000 mennesker i går var ute i gatene i en historisk fredsdemonstrasjon.

- Stolt øyeblikk

- Et stolt øyeblikk i norsk historie, sa Petter Nome fra talerstolen, der han skuet ut over det som var norgeshistoriens største antikrigsdemonstrasjon.

Fredsinitiativet Ingen Krig mot Irak sto bak demonstrasjonen, som 110 organisasjoner hadde sluttet seg til. Men ingen hadde ventet at så mange skulle møte fram.

Petter Nome, SV-leder Kristin Halvorsen og Arbeiderpartiet Trond Giske holdt alle flammende appeller mot krigen.

Oslo-biskop Gunnar Stålsett kom med flengende kritikk av USA, og det var heller ingen tvil om at han kritiserte den norske regjeringen.

- Passive statsledere

- Det er ikke vi som protesterer mot krig som bringer verden til en avgrunn. Det gjør de som har bestemt seg for krig uansett. Det gjør de statsledere som passivt venter på at Sikkerhetsrådet skal bestemme seg, sa Stålsett til stor applaus fra folkemengden.

Han mente at Frankrike og Tyskland har vist at det er mulig å komme med alternativer til krig, og advarte FN mot å si ja til en angrepskrig.

- Er vi villige til å dø for dette? Er vi villige til å drepe for dette? Er det dette den norske regjeringen vil? spurte Trond Giske.

- Dere kan støtte USA, og dere kan sende jagerfly. Men ikke i vårt navn! ropte han.

Og parolene talte for seg: «Nei til blod for olje», «Nei til krig mot Irak», «Mann eller Mus?», med bilde av statsminister Bondevik utstyrt med Mikke Mus-ører, eller rett og slett «Fred er trivelig».

Mulla i fredstog

Mulla Krekar, tidligere leder av Ansar Al-Islam, som USA påstår er forbindelsen mellom Irak og Osama Bin Ladens al-Qaida-nettverk, hadde tatt med kona Rokhos Ahmed og broren Faraj Ahmad Khalid i fredstog.

- Jeg kom hit av samme grunn som alle andre. Jeg sier nei til krig og ja til fred. Jeg tror at det betyr noe når hele verden sier nei. Og jeg tror på et press mot Bush, sa en smilende mulla Krekar mens han fikk klapp på skulderen av noen forbipasserende.

Men det var ikke bare i Oslo at folk gikk mann av huse i protest mot krig.

Lokale fredsdemonstrasjoner samlet mennesker i by og bygd, fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord.

Minst 100 000 demonstrerte i New York

60 000 TETT I TETT: Det var ikke en gang plass til alle som ville på Youngstorget i går. Det ble så tett mellom demonstrantene at noen besvimte. Marsjen måtte gå en time før tiden på grunn av den store folkemengden.
KRIG SUGER: Blant parolene i Trondheim kunne man lese «Krig suger», «Krig er terror» og «Ingen flere ofre». Ifølge politiet deltok opp mot 20 000 i demonstrasjonen.
REKORDDEMONSTRASJON: Aldri før har så mange mennesker gått i tog i Tromsø som i går. Rundt 3 500 mennesker møtte opp i ishavsbyen for å vise sin avsky mot en kommende krig i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media