Norge sakker akterut i forhold til produktive svensker

I løpet av sju år har Norge tapt med 23 prosent i produktivitetsracet mot Sverige. Oljen og lav arbeidsledighet i Norge kan være årsaken, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor økte produktivitetsveksten i Sverige med 5,1 prosent, mens framgangen bare var på 0,6 prosent i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tyskland lå midt imellom, med en vekst på 3,5 prosent. Fjorårets tall forsterker en trend som har vært synlig i flere år. Siden 1993 har Sverige dratt ifra med 23 prosent.

Sjeføkonom Kjetil Houg i Alfred Berg mener Norge nå betaler prisen for oljeinntektene som har gitt kraftig vekst innen offentlig og privat tjenesteyting.

- Det gir per definisjon lavere produktivitetsvekst, sier Houg til Finansavisen.

Men også hvis man ser på veksten innen hver næring for seg, er svenskene bedre. Houg mener dette kan skyldes at Norge er et lite land med få muligheter for stordriftsfordeler og lav avkastning på kapital, at Norge har et kronglete skattesystem og at det er få ledige på arbeidsmarkedet.

- Sverige har hatt høyere ledighet enn oss i denne perioden, og det gjør trolig at flere av de ledige er motiverte og kompetente enn om ledigheten hadde vært lav, sier Houg.

NTB