Norge samlet til ett digitalt rike

I dag klokka klokka 09.57 ble Norge samlet til ett digitalt rike. Det skjedde etter at Kvanvik telefonsentral i Flekkefjord i Vest-Agder ble koblet om fra analog til digital sentral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kom sist denne gang, men jeg håper at vi kan komme foran ved neste korsvei, sa ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid, da han trykket på «enter»-knappen på datamaskinen.

  Kroslid sto utenfor den 12 kvadratmeter lille hytta, hvor to telemontører koblet om de 46 abonnentene som hører til sentralen på Kvanvik like utenfor Flekkefjord. Telefonnettet ble ikke prøvd, men en time senere svarte det da NTB ringte Selmer Andersen på Kvanvik.

Ikke behov

- Jeg har ikke fått informasjon. Jeg har spekulert på hva dette digitale utstyret betyr for noe, sier Selmer Andersen til NTB.

  87 år gamle Andersen sier at han ikke har behov for å sende datameldinger, men telefonen sin er han glad i.

  - Det er ikke mange år siden jeg fikk telefon, men nå får jeg like store telefonregninger som strømregninger, sier Andersen til NTB.

Fra 1966

Begivenheten i Kvanvik ble overført via et eget tv-nettverk, som Telenor hadde installert for anledningen. Samferdselsminister Odd Einar Dørum fulgte overføringen i Telenors nye senter for telekommunikasjon i Oslo - Expo.

  Den moderne utviklingen startet nettet mellom Oslo og Kolbotn ble digitalisert i november i 1966. Siden stoppet det opp, før Frogner-sentralen ble midlertidig digitalisert i en periode etter brannen i 1985. Først i 1986 ble den første permanente digitale sentralen satt i drift i Trondheim.

(NTB)