Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Norge satt under superpress

Strasbourg presser Norge knallhardt etter at barnemora Trude knuste Norge i en betent barnevernssak i fjor høst.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge har krenket Trudes og hennes sønns rettigheter, slo Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg fast 10. september 2019.

Alle 47 medlemsland i Europarådet er pliktet til å innrette seg etter rettspraksis fra EMD, som overstyrer nasjonal lovgivning.

Den knusende dommen, signert av 13 av storkammerets 17 dommere, gir Norge seks måneder fra avsigelsesdatoen til å komme med en handlingsplan for hvordan staten vil etterleve dommen og sørge for at landet i framtida ikke begår liknende krenkelser av menneskerettighetene.

Norge har dermed frist for å levere en slik handlingsplan 10. mars 2020.

Dagbladet har fått tilgang på dokumenter som viser at Strasbourg, i denne prosessen, har satt Norge og norsk barnevern under betydelig press.

Prosessen overvåkes av Europarådets avdeling for gjennomføring av dommer (Department for the Execution of Judgments of the European Court of Human Rights).

Avdelingen fungerer som sekretariat og rådgiver for Ministerkomiteen i Europarådet, som til sist må godkjenne Norges etterlevelse av dommen, før saken blir formelt avsluttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer