Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge selger jagerfly til USA

Norge vurderer å kjøpe nye jagerfly fra USA, men at vi er i ferd med å selge jagerfly til amerikanerne er mindre kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vurderer å kjøpe nye jagerfly fra USA, men at vi er i ferd med å selge jagerfly til amerikanerne er mindre kjent.

Det er de siste 15 flyene av typen F-5 Freedom Fighter, som ble tatt ut av operativ tjeneste i 1990, som nå kan bli solgt.

Flere potensielle kjøpere har meldt sin interesse, og Forsvarets logistikkorganisasjon har nå inngått en avtale om å selge dem til en ikke navngitt amerikansk flyfabrikant, skriver Forsvarets Forum.

De norske jagerflyene skal brukes ved en flyskole i Texas, der også det amerikanske flyvåpenet driver opplæring.

Selv om F-5 flyene begynner å trekke på åra, er de godt vedlikeholdt og oppdatert med noen av de samme instrumentene som er å finne i dagens F-16-fly.

Salget vil innbringe nærmere 100 millioner kroner, men det blir for småpenger å regne dersom Stortinget beslutter å kjøpe nye jagerfly til forsvaret.

Norge har alt bidratt med 543 millioner kroner til den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin, til utvikling av det nye kampflyet Joint Strike Fighter.

Lockheed Martin er en av flyprodusentene som det kan være aktuelt å kjøpe fly fra, dersom Stortinget gir grønt lys i 2008.

GAMLE, MEN FORTSATT BRUKBARE: Det er de siste 15 flyene av typen F-5 Freedom Fighter som nå skal selges til USA. Freedom Fighteren ble tatt ut av operativ tjeneste i 1990. Foto: SCANPIX
GAMLE, MEN FORTSATT BRUKBARE: Det er de siste 15 flyene av typen F-5 Freedom Fighter som nå skal selges til USA. Freedom Fighteren ble tatt ut av operativ tjeneste i 1990. Foto: SCANPIX Vis mer

Den samlede prisen for nye jagerfly kan ifølge enkelte anslag bli på nærmere 100 milliarder kroner, så inntektene fra salget av de gamle F-5 flyene vil komme godt med.

(NTB)