Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge selger våpen i blinde

Krever økt kontroll med våpeneksport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag gjorde ungdomspartiene felles front med ungdomsorganisasjonen Changemaker for å kreve økt kontroll med norsk våpeneksport. Alle ungdomspartiene - unntatt FpU - sto for en gangs skyld samlet.


- I dag har vi ingen kontroll over hvor norske våpen havner. Dette må vi gjøre noe med, sier Ingrid Næss-Holm, leder i Changemaker.

Solgte våpen

For å illustrere poenget «solgte» ungdomspolitikerne våpen på Egertorget i Oslo i formiddag - med bind for øynene. Samtidig runget taktfaste rop om «Økt kontroll» og «Norge er en krigsprofitør» over torget.

- I dag brukes norskprodusert ammunisjon i kriger, selv om norske myndigheter har vedtatt at vi ikke skal selge våpen til land i krig. Jeg synes det er rart at vi ikke støtter krigen i Irak, men likevel brukes norske våpen i den samme krigen, sier SU-leder Kirsti Bergstø til Dagbladet.no.

Hun oppfordrer næringsminister Dag Terje Andersen til å stille krav til norske våpen- og ammunisjonsprodusenter:

- Det er på høy tid. Regjeringen har et stort ansvar for om Norge skal framstå som en fredsnasjon eller en krigsnasjon, sier Bergstø til Dagbladet.no.

Dette krever de:

«Som en stor produsent av ammunisjon, må Norge sikre at ingen av kulene vi produserer havner på avveie. For å få til dette, må Norge bruke sin innflytelse som eier i våpenfabrikker for å sikre at;

1. Håndvåpenammunisjon blir merket sånn at det er mulig å finne ut hvem som har laget den og hvem som har kjøpt den.

2. Salg av ammunisjon foregår etter norske regler uansett hvilket land våpenfabrikken ligger i.

3. Fabrikkene er åpne om sin produksjon og eksport slik at det blir lettere å finne ut hvor ammunisjonen blir av.»

Staten eier 50 prosent av våpenprodusenten Nammo, som årlig omsetter for over en milliard kroner.

Ifølge en tidligere rapport fra Amnesty International Norge og Kirkens Nødhjelp går rundt 80 prosent av norsk eksport av våpen og ammunisjon til land der Norge ikke krever innsyn i sluttbruken av våpnene.

Rapporten konkluderer med at det er store smutthull i tiltakene som skal hindre at for eksempel Nammos produkter havner i deler av verden der det begås alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Nå mener ungdomspolitikerne det er på høy til å stille krav til den mektige våpenbransjen.

<B>DEMONSTRERTE:</B> SU-leder Kirsti Bergstø i en noe uvant positur.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media